Sådan får du en god start på amningen Artikel

Det kan godt være svært at få gang i amningen, når man som nybagte- og specielt førstegangsforældre pludselig står med et lille barn, som man skal lære at kende og tage sig af, samtidig med at familie og venner gerne vil se den lille ny. Hemmeligheden bag en god start på amningen er ro, tålmodighed og en god teknik.

Barnet finder selv vej brystet

Jeres barn har en medfødt sutterefleks og refleks til at åbne munden efter brystet, når det lægges til. I kan se refleksen, hvis I berører barnets kind, så vender det hovedet efter jeres finger.
Barnet kan selv finde vej til brystet, hvis det lægges hud mod hud efter fødslen uden at blive forstyrret.

Brug masser af tid på amning

Det er en god ide, at det ligger der mange timer om dagen især de første dage, indtil amningen er kommet i gang. Derved er I med til at give barnet den bedste start. I er også med til at give jer alle den nødvendige ro, der skal til for at få amningen i gang og derved undgå sår og revner på brystvorterne.

Mange bliver overraskede over, at det kan gøre ondt at amme. Det går over især, hvis barnet har rigtig fat om brystet. Uanset hvordan dit bryst ser ud, lærer barnet at sutte på det bryst, det tilbydes først.

Barnets mund skal være vidt åben, det brune område delvist inde i barnets mund, så det kan malke på dit bryst – og ikke suge mælken ud. Kig på barnet og se, hvordan det bruger sine kæbemuskler. Prøv evt selv , hvordan det føles at suge på din egen arm.

Læs også:
Når det gør ondt at amme - beskyt brystvorterne

Am dit barn ofte

Tilbyd dit barn bryst, når det viser tegn på, at det er sulten. Et barn skal de første uger ammes mindst 6 gange i døgnet. Hvis jeres barn ikke har lyst til at spise eller bliver mere og mere sløv og slap, skal I kontakte jeres sundhedsplejerske.

Læs også:
Det lille spædbarns søvn

Undgå sut i starten

Hvis I giver jeres barn en sut, er sutteteknikken en anden, og der er risiko for, at barnet vil slide forkert på mors brystvorte, så vent lidt med sutten, indtil amningen og mælken flyder.

Giv jeres barn mors bryst i stedet for sutten, så oparbejder og vedligeholdes den mælkeproduktion, der er brug for.

Læs også:
Svampeinfektioner i bryst og brystvorter som barriere for vellykket amning - en ofte overset lidelse

Ro på

Lad gæsterne vente og bliv i sengen eller i sofaen eller en god stol med barnet hud mod hud. Så får I en start uden flere ændringer, end det altid giver at få et lille nyfødt barn med hjem, hvor mange helt nye ting skal læres for første gang. Det er en god investering. Hvis det ikke er muligt helt fra begyndelsen, så kan I altid starte forfra, gå i seng igen, ligge i den gode stol eller sofaen og blive der med det nyfødte barn. Så kommer roen, og amningen falder på plads.