Når det gør ondt at amme - beskyt brystvorterne Artikel

Mange kvinder oplever, at det gør ondt at amme fordi de i starten får sår, revner og tynd hud på brystvorterne. For de fleste opstår generne i starten af ammeperioden, og for nogle kan det give vedvarende problemer under hele ammeperioden. Heldigvis er det muligt at forebygge og behandle ømme revnede brystvorter, så det ikke gør ondt at amme.

Sår og revner på brystvorter kan behandles

Når sårene opstår og amningen gør ondt, kan ammning let blive uoverskuelig. Sår og revner på brystvorterne skyldes ofte, at barnet ikke får rigtig fat når det ammer har for det meste en forklaring, og derfor kan de oftest forebygges, ved at få hjælp af sundhedsplejersken til at kigge på ammeteknikken.

Skulle skaden være sket og man har fået sår/revner på brystvorterne, findes der flere løsninger på problemet. På apoteket kan man få et plaster - Mepilex Transfer der lindrer smerte og behandler sår/revner ved amning.

Læs også:
Sådan får du en god start på amningen

Profesionel såbehandling til ømme ammebryster


Plastret klæber ikke til huden og skaber et
beskyttende lag og et kontrolleret miljø,
så brystvorterne kan hele op. De kan nemt
tages af når du skal amme og sættes på igen
bagefter.

Plastret ”Mepilex Transfer” er egentlig udviklet som kontaktlag for kraftigt væskende sår, og har et særligt klæbeoverflade –Safetac, som gør, at det ikke gøre ondt at tage på og af, og som ikke hænger fast i huden . Plastret, som føles lidt som skumgummi, har ingen sugeevne, men transporterer væsken (i dette tilfælde mælken) videre og sættes direkte på brystet med et ammeindlæg uden på.

Plastret laver et kontrolleret, fugtigt miljø omkring brystvorten, som dels er et optimalt sårhelingsmiljø, men som også giver en smertelindrende effekt, da de blottede nerveender blokeres i det fugtige miljø.
Desuden skaber plastret en barriere mellem bryst og den lækkede mælk, som muligvis kan nedsætte risikoen for svamp. Barrieren forhindrer også den friktion, som ofte opstår mellem brystvorte og bh/bluse. Plastret indeholder ikke stoffer der er giftig for mor og barn og det klistrer ikke fast til huden, så det er enkelt at tage af og på uden at huden følger med.

Læs også:
Moderskabet sidder ikke i brysterne

Andre behandlingsmuligheder ved ømme brystvorter

I dag anvender kvinder suttebrik, salve eller strandskaller til behandling, men de behandlinge kan godt være problematiske fordi:
  • Salve kan være grobund for bakterier og kan samtidig gøre brystvorterne mere sårbare, hvis de skal vaskes, før barnet lægges til.
  • Strandskaller kan forværre situationen, især hvis sår og revner er angrebet af bakterier og svamp.
  • Suttebrik som man bruger, når barnet ammer – kan gøre det svært for barnet at få nok mælk, da det skal bruge flere kræfter på at suge mælken ud
Læs også: Amning er sundt for dit barn