Sol på huden kan sænke dit blodtryk Artikel

Du kan sænke dit blodtryk og dermed mindske risikoen for at få en blodprop, ved at lade solen skinne på din hud, det viser et nyt forskningsresultat. Sollyset ændrer niveauet af signalstoffet Nitrogenoxid (NO) som findes i huden og i blodkarrene og er dermed med til at sænke blodtrykket


Solen gør blodkarrene smidigere

Nitrogenoxid (NO), er med til at give muskulaturen rundt om blodkarrene besked på at slappe af, sådan at blodgennemstrømningen bliver forbedret. De to forskere, Martin Feelisch fra University ogf Suthhampton og Dr Richard Weller fra University of Edinburgh har fundet ud af, at sollys påvirker produktionen af NO.

- Når huden bliver udsat for sollys, bliver små mængder af NO transporteret fra huden og ned til blodkarrene, hvor de der gør karrene mere smidige, så blodtrykket falder og dermed også mindsker risikoen for en blodprop i hjertet eller hjernen, siger Martin Feelisch, professor ved University of Southhampton

Læs også: Hvad er et normalt blodtryk?

For lidt sol ikke godt for helbredet

Vi ved, at det er vigtigt at undgå solens stråler for ikke at udvikler hudkræft, men de to forfattere til undersøgelsen peger på, at ved at undgå solens stråler, så øger vi risikoen for at udvikle f.eks forhøjet blodtryk, som øger risikoen for hjerte- kar sygdomme.

Forskerne satte sig for at undersøge om der var forskel på produktionen af NO når forsøgspersoner, som blev udsat for varme og UVA stråler ligesom fra solen, og når forsøgspersonerne kun fik varme på huden uden UVA påvirkning.
Læs også: Solens stråler og solbeskyttelse

Resultatet viste, at når huden fik UVA stråler på sig - ligesom ved solstråler, så udvidede blodkarrene sig, og blodtrykket faldt. NO niveauet ændrede sig, men mængden af D-vitamin blev ikke påvirket.

- Vores resultat er signifikante i debatten omkring de potentielle helbredsfordele der er ved sollys og D-vitamin. Det er på tide at vurdere fordele og ulemper ved sollys og se på de officielle anbefalinger med nye øjne. Det er vigtigt at undgå overdreven soldyrkelse for at forhindre hudkræft, men fuldstændig at undgå sollyset, fordi man er bange eller på grund af en særlig livsstil, kan øge risikoen for hjerte-kar sygdomme. Forsøg med D-vitamin i pilleform har indtil videre været skuffende, undtagen når vi kigger på knoglernes sundhed, siger Professor Freelisch og fortsætter

- Vi mener at NO fra huden er en vigtigt og overset grund til, at man kan undgå hjerte- kar sygdomme, men der skal mere forskning til.


Læs pressemeddelelsen fra South Hamptons University her