Svampeinfektioner i bryst og brystvorter som barriere for vellykket amning - en ofte overset lidelse. Artikel

"Det gør ondt at amme", siger den nybagte mor og gruer for, at den lille snart skal vågne og lægges til brystet igen. Det gør ondt specielt i brystvorterne, når den lille ammer. Ofte får mødrene det svar, at brystvorterne bare skal hærdes, eller også har den lille en forkert sutteteknik.

Det kan også gøre ondt i brystet. Smerterne kan stråle op i brystet både under amning og efter amning. I nogle tilfælde beskrives det som at få en kniv stukket ind i siden af brystet.

Der kan være revner på brystvorten, der ikke vil hele op. Revnen i brystvorten er desuden indgangsport for bakterier, og der kan udvikles brystbetændelse i forbindelse hermed.

Læs også: Sådan får du en god start på amningen.

Ved svampeinfektion kan brystvorterne være røde og/eller eksemagtige at se på og mere sjældent have hvide belægninger. For det meste er der imidlertid ikke noget at se, hverken på bryst eller brystvorter.

Når det gør ondt, er det ikke rart at amme og ofte fører det til, at man opgiver at amme sit barn, såfremt man ikke bliver behandlet for svampinfektionen i tide.

Læs også: Når det gør ondt at amme - beskyt brystvorterne.

Årsag til svampeinfektion

Svampeinfektioner i brystet kan udvikles på et hvilket som helst tidspunkt i ammeforløbet:

 • Det kan opstå lige efter fødslen, hvor man godt kan føle sig lidt stresset og immunforsvaret måske er nedsat, eller hvis der er kommet tidlige revner i brystvorten.
 • Det kan opstå uden forvarsling efter lang tids problemfri amning.
 • Det kan opstå efter en antibiotisk behandling.

Barnets symptomer

Barnet kan samtidig udvikle en hvid belægning på sin tunge og små hvide pletter på slimhinden i munden og på læber.

Barnet får vanskeligt ved at sutte, og det bliver derfor uroligt under amningen, og får ondt i maven og får et eksemagtigt rødprikket udslet på numsen af infektionen. Ofte har barnet dog ikke symptomer, selvom moren har det.

Ond cirkel

Der sker nemt en smitte frem og tilbage mellem mor og barn. Måske er alle symptomer til stede, og måske er der kun symptomer hos enten mor eller barn.

Det er dog vigtig at både mor og barn får en systematisk behandling samtidig, for ikke at infektionen skal køre i ring. Også selvom den ene part ikke har symptomer. Begge brystvorter skal også altid behandles, selvom der kun er symptomer fra det ene bryst/brystvorte. Det er for at undgå, at infektioner kører i ring.

Behandlingen er vigtig

Det er vigtigt at blive behandlet for infektionen, så det ikke længere gør ondt at amme.

Den korrekte behandling er vigtig, og ikke mindst at fuldføre behandlingen er vigtig for at slippe af med svampeinfektionen. Det er vigtigt at bruge svampemidlet på de anbefalede tidspunkter, hyppighed og længde.

Mange oplever, at symptomerne forsvinder i løbet af en dag eller to, når man har startet behandlingen. Så er det, at mange glemmer at fuldføre behandlingen, enten korrekt eller i det hele taget og ikke kun så godt som.

Svampen ligger nede i flere hudlag, og den er klar til at bryde op og ud igen, hvis man ikke kommer nok i bund. Og så kører infektionen i ring igen.

Behandling af brystet

 1. Brystvorterne vaskes med vand eller danskvand. Danskvand har en sur ph der hæmmer svampevækst.
 2. Brystvorterne lufttørres. Luft og lys hæmmer svampeinfektion.
 3. Antimykotiske midler (svampemidler) til lokalanvendelse (fx. Brentan mundgel 2%) påsmøres brystvorterne efter amning fire gange dagligt i 14 dage. Også selvom symtomerne er forsvundet. Gelen skal ikke vaskes af før amning næste gang.
 4. Ammeindlæg skiftes ved hver amning.

Behandling af barnet

Mundhule: Uden symptomer i barnets mund behandles barnet med antibiotisk salve/creme til behandling af svampeinfektioner fire gange daglig i 14 dage samtidig med, at mor behandles. Med symptomer:

 1. Belægninger i munden forsøges fjernet før amning med gaze eller en vatpind dyppet med danskvand.
 2. Antimykotisk salve/creme til behandling af svampeinfektioner (fx. Brentan mundgel 2%) påsmøres tungen fire gange dagligt i 14 dage, også efter symptomer er forsvundet, samtidig med at mor behandles.

Numse, der er eksemagtig rød og småprikket:

 1. Vaskes med vand eller danskvand.
 2. Lufttørres.
 3. Smøres med antimykotisk salve/creme til behandling af svampeinfektioner to gange daglig i ti dage.

Medicin og amning

Nogle forældre er utrygge ved at skulle bruge medicin til det ammende barn. Medicinalfirmaerne giver sjældent noget fyldestgørende svar, selvom risikoen for bivirkninger er minimale. Dette giver ofte unødig bekymring for forældrene.

Amningen har imidlertid stor betydning for sundheden og sygdomsforebyggelse hos både mor og barn på kort og lang sigt. Det er derfor bedst, at infektionen bliver behandlet, og at barnet bliver ammet.

Det er først og fremmest vigtigt, at infektionen bliver identificeret.