Alkohol øger risikoen for kræft ved at ødelægge DNA nyhed

Ny forskning viser, at kroppen omdanner alkohol til acetaldehyd - et kemisk stof, som kan knække vores DNA, og dermed udløse kræft. Indtil nu har ingen vidst, hvorfor alkohol var så skadeligt.

Forskere har for første gang opdaget, at alkohol øger risikoen for kræft ved at skade vores DNA. Ledende sundhedseksperter opfordrer folk til at skære ned på deres alkoholforbrug.

Hvert år bidrager alkohol til mere end 12.000 nye kræfttilfælde i Storbrittannien, mens det i Danmark forårsager mindst 1.800 nye kræfttilfælde som følge af alkohol, hvilket svarer til ca. 5 % af alle kræfttilfælde.

Acetaldehyd - Kroppens eget kemiske stof ødelægger DNA'et

Nu har et nyt studie fra Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology ved Cambridge University, fundet ud af, at mens kroppen bearbejder alkoholen, at den også producerer et kemisk stof, kaldet acetaldehyd, som er skadeligt for vores DNA.

Skaden opstår i blodstamcellerne, som danner vores røde og hvide blodlegemer. Det er dem, der transporterer ilten rundt igennem kroppen, og som hjælper kroppen med at bekæmpe infektioner. Forskerne opdagede, at acetaldehyd knækker stamcellernes DNA, og dermed kroppens genetiske kode, hvilket kan fremkalde kræft.

- Denne tankevækkende forskning fremhæver skaden, som alkohol kan påføre vores celler, og det koster nogle mennesker mere end bare tømmermænd, fortæller professor og ekspert indenfor kræftforebyggelse Linda Bauld fra Cancer Research UK.

- Det er en god idé at tænke på at skære ned på hvor meget du drikker, fortsætter hun.

Alkohol er sat i forbindelse med 7 typer af kræft: lever, bryst, tarm, svælget, mund, spiserør og strubehoved.

Ødelagte blodstamceller giver øget risiko for kræft

For at finde ud af, hvordan alkohol skader kroppen, gav forskerne fortyndet alkohol til mus, hvorefter de sekventerede deres DNA og analyserede deres kromosomer. Her opdagede forskerne, at alkoholindtagelse forårsager genetiske brud, som omrokerer kromosomerne, og ændrer DNA'ets grundtegning, der holder kroppen sund.

- Nogle kræfttyper udvikler sig pga. skader på stamcellernes DNA. [...] Mens nogle skader opstår ved tilfældighed, tyder vores resultater på, at indtagelse af alkohol kan øge risikoen for disse skader, fortæller professor Ketan Patel, hovedforfatter af studiet.

Undersøgelsen viste også, at nogle mennesker bærer genetiske mutationer i 2 gener - aldh2 og Fancd2 - hvilket gør dem endnu mere modtagelige overfor alkoholens virkninger. Det er særligt personer af kinesisk afstamning, der er har disse defekter, hvilket kan forklare den høje forekomst af kræft i spiserøret i Kina, forklarede forfatterne.

- Vores undersøgelse fremhæver, at det ikke at være i stand til effektivt at bearbejde alkohol, kan føre til en endnu højere risiko for alkoholrelaterede DNA skader, og dermed også visse kræftformer, tilføjer professor Patel.

Undersøgelsen får opbakning fra flere eksperter, der alle giver udtryk for vigtigheden af de nye resultater. Professor i Stem Cell Biology ved Barts Cancer Institute, Malcolm Alison, fra Queen Mary University of London tilføjer:

- De fleste af vores organer samt vores væv har stamceller, udødelige celler, der genopbygger de celler, der går tabt i ældningsprocessen, og det hæmatopoietiske (blodstamceller) system er ingen undtagelse.

Professor Robin Lovell-Badge, koncern leder ved Francis Crick Institute, udtaler derudover:

- Dette er en vigtig undersøgelse, der afslører mekanismerne bag DNA-beskadigelse og reparation på grund af høje niveauer af acetaldehyd, og hvordan det kan fremkalde kræft via blodstamcellerne. [...] DNA-beskadigelse fører til celledød, hvis det ikke bliver opdaget, men det udløser også de mekanismer, der reparerer den ødelagte DNA, så cellerne kan overleve. Men hvis DNA’et bliver repareres forkert, kan det føre til kræft.

Alkohol øger de kræftfremkaldende processer i kroppen

Men der er også andre måder, hvorpå alkohol kan øge risikoen for kræft. Alkohol kan øge kroppens hormonproduktion af f.eks. østrogen, som kan forårsage brystkræft, mens det også kan forårsage skrumpelever (levercirrose), ved gentagne gange at skade leverens celler. Dette kan i sidste ende udvikle sig til kræft i leveren.

Alkohol gør det også lettere for kræftfremkaldende kemikalier, f.eks. fra tobak, at blive absorberet i både mund eller i halsen.

Samtidig reducerer alkoholindtagelse også mængden af folinsyre i blodet, som kroppen skal bruge til at danne nyt DNA.

- Vores forskning viser, at jo mere folk drikker, jo større er risikoen for at udvikle kræft. 24.000 nye kræfttilfælde kunne forebygges, hvis ingen drak alkohol, fortæller Susannah Brown, Senior Science Programme Manager fra World Cancer Research Fund.

Sådan kan du skære ned på dit alkoholforbrug

Der findes flere råd til hvordan, man kan skære ned på alkoholforbruget. Ønsker du at drikke mindre alkohol, kan du f.eks. drikke af mindre glas, fortynde dine drinks, vælge drinks med en lavere alkoholprocent eller endda forsøge at holde et par alkoholfrie dage hver uge.

Sundhedsstyrelsen udarbejdet en dagbogs-metode, der kan hjælpe dig med at få overblik over situationen, hvis du har besluttet dig for at gøre noget ved dit alkoholforbrug.

Drikker du for meget, eller er du pårørende til en der gør, kan du ringe gratis til Alkolinjen på hverdage mellem kl. 11.00-15.00 på telefon: 80 200 500.