Danske unge drikker dobbelt så meget som andre europæiske unge nyhed

En ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, viser at danske det er danske 15-årige, der oftest drikker alkohol og været fulde flest gange.

Rapporten har data fra 227.000 europæiske og skoleelever, heriblandt 3660 danske, viser at 82% af danske 15-årige har prøvet at drikke alkohol, mens det for deres europæiske jævnaldrende er 59%.

Læs også: De 7 alkohol anbefalinger

Derudover har 65% af de danske har drukket alkohol inden for den seneste måned, mens 42% har prøvet at være fulde mindst to gange. Det er omkring dobbelt så højt som gennemsnittet i Europa. I gennemsnit har 37% af de danske unge drukket alkohol inden for den seneste måned, og 20% har været fulde

Bekymrende tendens

Statens Institut for Folkesundhed har stået for den danske del af undersøgelsen, hvor 3.660 i 5., 7., og 9. klasse er blevet adspurgt.

Også i forrige undersøgelse var danske unge i front, når det kommer fuldskab. Denne tendens ærgrer Mette Rasmussen, der er projektleder og forsker hos Statens Institut for Folkesundhed:

”Det er bekymrende, at danske elever fortsat har så kedelig alkoholadfærd. Vi ved, at et stort indtag af alkohol – og særligt meget alkohol på én gang – øger risikoen for blandt andet ulykker, vold og sex og stofindtag, som senere fortrydes,” siger Mette Rasmussen i en pressemeddelelse.

11- og 13-årige drikker væsentligt mindre

Blandt de yngre danske elever er til gengæld placeret omtrent i midten blandt deres europæiske jævnaldrende, når det kommer til deres erfaringer med alkohol og fuldskab.

Læs også: Definition og årsager til alkoholafhængighed

“Det er altså særligt de ældste danske skoleelever, som skiller sig ud. Vi ved, at der sker en voldsom ændring, fra de danske unge er 13 år, og til de bliver 15 år. De begynder at feste og bliver del af en kultur, hvor alkohol er en naturlig del af det sociale samvær med venner,” siger Mette Rasmussen.

Gode relationer blandt danske unge

I rapporten kommer det også frem at de danske 15-årige indtager førstepladsen i Europa, når det kommer til at støtte sine venner. Eksempelvis oplever 78% af de danske unge, at deres venner er der for dem, når de har brug for hjælp, og at de kan dele deres bekymringer med vennerne.

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed