Forskere har måske fundet en behandling af alle typer kræft nyhed

Forskere fra the Cardiff University har fundet en ny og behandlingstype, som måske kan kurere alle typer kræft.

I laboratorietests har forskerne formået at dræbe cancerceller fra bl.a. prostata-, lunge- og brystkræft ved hjælp af en immun T-celle. Forskningen er stadigvæk på et meget tidligt stadie, men forskerne ser alligevel et stort potentiale i opdagelsen i forbindelse med behandling af kræft.

T-celleterapi er en form for kræftbehandling, hvor en immun celle bliver taget fra patientens blod og modificeres, hvorefter denne celle igen indsættes i patientens blod. Disse immune celler kan derefter finde kroppens syge celler og angribe dem.

Læs også: Alkohol giver kræft

I dag er den mest almindelige form for T-celleterapi CAR-T, som dog kun kan angribe en begrænset mængde former for kræft. Derudover har man med CAR-T ikke haft succes med at angribe solide tumorer, som de fleste tilfælde af kræft består af.

Men nu har forskerne fra Cardiff University fundet en T-celle med en med en ny type T-cellereceptor, som kan genkende og bekæmpe de fleste cancerceller uden at have en effekt på de raske celler.

Hvad har de fundet ud af?

Forskerne har undersøgt kroppens immunforsvar og ledt efter uopdagede måder det beskytter kroppen og angriber cancerceller på.

De har fundet en T-celle i blodet, som er immun og kan scanne kroppen for at finde de områder, hvor der er en trussel, der skal elimineres.

Læs også: Hvad er kræft (cancer)?

Til BBC fortæller den ledende forsker for studiet Prof. Andrew Sewell, at “her er en chance for at kurere alle patienter” og tilføjer: “Tidligere var der ingen som troede at dette kunne være muligt”

“Det skaber optimisme omkring en “one-size-fits-all” kræftbehandling. En enkelt type celle, som vil være i stand til at ødelægge mange typer af kræft på tværs af befolkningen.”

Hvordan virker det?

T-celler har receptorer som gør at de kan undersøge kroppen på et kemisk niveau.

Forskerne fra Cardiff har fundet en T-celle som kan finde og dræbe en lang række kræftceller i lunger, hud, blod, knogler, prostata, æggestokke, nyrer og livmoderhals, mens de raske celler forbliver uberørte.

Det er stadigvæk ikke helt klart hvorfor og hvordan dette sker.

Læs også: 150-årigt stof kan hjælpe med at bekæmpe kræft

Den store forskel mellem denne type T-celle og CAR-T er, at CAR-T kun virker for enkelte former for kræft, men den nyopdagede T-celle virker mere universelt.

Behandlingen er indtil videre kun blevet testet i et laboratorie og er dermed ikke på mennesker. Der mangler stadigvæk yderligere forskning samt at blive taget stilling til en række sikkerhedsforanstaltninger, før behandlingen kan blive taget ud af laboratoriet og brugt på kræftramte patienter.

Kilde: BBC