Mors kost påvirker barnets livslange sundhed
En undersøgelse, udført af et forskningshold fra London School of Hyiene and Tropical Medicine, viser at moderens spisevaner inden undfangelsen, kan påvirke menneskelige gener. Dette er vist ved, at analysere blodprøver fra mere end 160 børn født i Gambia.
Halvdelen af babyerne var født i regntiden, og den anden halvdel i tørkeperioden. Befolkningens kostvaner i Gambia er sæsonafhængige, og moderens indtagelse af næringsstoffer er derfor meget varierende på forskellige tidspunkter af året. Resultaterne viste, at babyer undfanget i regntiden havde flere kemiske forbindelser - såkaldte methyl grupper - i deres gener sammenlignet med babyer født i tørkeperioden.
Selvom det endnu ikke er muligt, at fastslå hvilke konsekvenser det kan have for børns sundhed, er det første gang en sådan virkning er set hos mennesker. Tidligere har dette kun været påvist i forsøg med mus, hvis pelsfarve varierede ved ændringer i moderens kost.
Barnets gener nedarves direkte fra deres forældre, men den måde generne fungere på, kan ændres ved ændringer i DNA, og dette kan være forårsaget af miljømæssige faktorer såsom kost. Fænomenet er kendt som en epigenetisk ændring.
Forskere siger at deres resultater, som er offentliggjort i Nature Communications, ”åbner op for muligheden for, at en mors kost længe inden graviditeten, kan have permanente indvirkninger på mange aspekter af barnets fremtidige sundhed.
Andrew Prentice, professor i international ernæring siger, ”vores ultimative mål er, at definere en optimal kost for kommende mødre, der vil forhindre defekter i barnets methylerings cyklus.”
Læs også: Alkohol øger risikoen for kæft ved at ødelægge DNA