Myter om Coronavirus nyhed

Der er mange myter omkring den nye coronavirus (COVID-19), men det er langt fra dem alle som er sande. I denne artikel kan du få af- eller bekræftet nogle af de mange myter.

Myte: Masker beskytter mod coronavirus

Falskt: Der er ikke noget, der tyder på, at anvendelse af mundbind hos raske mennesker beskytter mod coronavirus.

Mundbind kan faktisk have en omvendt effekt og øge risikoen for at blive syg, hvis man ikke anvender dem korrekt.

Læs også: Coronavirus: Alt du skal vide om den dødelige virus

I stedet anbefales det at følge disse forholdsregler for at undgå smitte af coronavirus:

  • Opretholde en god håndhygiejne - Husk at vaske dine hænder grundigt med sæbe og eventuelt med hånddesinfektion, hvis hænderne er tørre og rene.
  • Undgå tæt kontakt med personer, som er syge og har tegn på forkølelse og/eller luftvejsinfektion
  • Host eller nys i et engangslommetørklæde eller i albuebøjningen

Med disse forholdsregler beskytter man både sig selv og andre mod smitte. Dette gælder ikke blot for coronavirus, men også andre infektionssygdomme, hvorfor man altid bør følge disse forholdsregler.

Myte: Coronavirus smitter fra person-til-person

Rigtigt: Coronavirus smitter fra person-til-person, hvilket vil sige at man kan blive smittet hvis man har tæt kontakt til syge personer. Smitte sker hovedsageligt ved direkte dåbespredning fra hoste eller ved indirekte kontakt, hvis en person har sekret på sine hænder.

Det er endnu ikke afklaret, hvorvidt en person kan smitte andre hvis de ikke selv har symptomer på coronavirus. Derfor er det rigtigt at følge de ovenstående hygiejneregler.

Myte: Der er stor risiko for at have coronavirus hvis man har feber

Falskt: Der er fortsat lav risiko for smitte i Danmark, selvom man viser symptomer som feber eller hoste.

Coronavirus mistænkes kun hos personer, som har symptomerne og enten har opholdt sig i et område med smittespredning eller har haft tæt kontakt med en person som mistænkes for eller har fået konstateret coronavirus. Det kan du læse mere om her.

Myte: Der findes medicin, som kan kurere coronavirus

Falskt: Der er i øjeblikket ikke udviklet en vaccine mod coronavirus eller fundet nogen videnskabelig evidens nogen type medicin, som kan kurere coronavirus.

Læs også: Hvornår bør man kontakte sin læge med mistanke om coronavirus?

Nogle mener at have haft succes med malariamedicin mod coronavirus, men dette kan i øjeblikket ikke understøttes videnskabeligt og kan dermed ikke betragtes som en kur mod coronavirus.

Myte: Kæledyr kan sprede coronavirus

Uvist: Der er ikke på nuværende tidspunkt nogen evidens for at kæledyr kan bære og smitte med coronavirus.

Det er dog altid en god ide at vaske hænder efter kontakt med kæledyr, da det kan beskytte mod andre almindelige bakterier som salmonella og E-coli.

Myte: Man kan blive smittet med coronavirus af pakker fra Kina

Falskt: Coronavirusset kan ikke overleve særlig længe på overflader, såsom pakker. Derfor er der ingen reel risiko for at blive smittet af pakker fra Kina og andre smitteramte områder.

Kilde: Sundhedsstyrelsen