Søvn holder dig rask Artikel

øvn har en stor indflydelse på kroppens immunforsvar. Hvis vi ikke får nok søvn, bliver vores immunforsvar svækket. Det er altså afgørende, at du får sovet godt og længe nok. Undersøgelser viser, at hvis man ikke får nok søvn, så øger man risikoen for at blive syg. Det er dog interessant, at man tit oplever, når man er syg, at feberen stiger om natten når man sover.

Mangel på søvn gør os syge

Hvis du ikke får nok søvn, så viser studier, at produktionen af T-celler falder. T-celler er en gruppe af hvideblodlegemer,som blandt andet aktiverer immunforsvaret. SÅ meget enkelt kan man sige at mangel på søvn, forhindre kroppen i at have et optimalt immunforsvar.

Søvnmangel øger ikke kun risikoen for at blive forkølet eller få influenza. Forskning viser, at mennesker, som sover for lidt, har et højere niveau af C-reaktivt protein ( CRP) i kroppen. CRP er en markør for betændelsestilstanden i kroppen, som bl.a. sættes i forbindelse med en øget risiko for hjerte-kar sygdomme.

Læs også:
Sådan styrker du dit immunforsvar

Søvn og feber

Mangel på søvn betyder ikke kun at vi har en større risiko for at blive syge og få feber. Mangel på søvn når vi er syge, gør det svære for kroppen at vinde over sygdommen.
Vores krop kæmper mod virus og bakterier i kroppen med feber. Når vi sover fungerer vores feberforsvar bedre, det er derfor den stiger om natten. Uden søvn vi ikke bekæmpe infektioner bedst muligt.

Søvn og vaccinationer

Hvis du ikke er udvilet og får sovet godt, når du bliver vaccineret tager det længere tid for kroppen at udvikle antistoffer. Så hvis du skal vaccineres, så sørg for at være udvilet, så din krop er i fuld beredskab og hurtigt kan producere de ønskede antistoffer

Så meget bør du sove

Det er forskelligt fra person til person hvor meget søvn man har brug for. Som voksen bør du sove 7- 8 timer, Men nogle skal have mindre og andre mere. Hvis du vågner om morgenen og ikke føler dig udhvilet bør du overveje om kvaliteten af din søvn er god nok – vågner du f.eksempel flere gange i løbet af natten, eller bliver du forstyret af lys eller larm. Tal med din læge hvis du har søvnproblemer over en længere periode.

Læs også:
Sådan forebygger du søvnløshed