Symptomer på alkoholafhængighed Artikel

Symptomer på alkoholafhængighed kan komme til udtryk på forskellig vis, men det er godt at kende til dem, hvis du eller en du holder af, drikker for meget. Symptomerne kan nemlig både være fysiske og mentale - og de kan variere fra irritabilitet til svær rysten og hele kroppen. Alkoholisme er en sygdom, og kræver derfor behandling.

De fleste symptomer på alkoholisme viser sig dels i personens væremåde, dels i de mere fysiske følger af alkoholindtaget.

Tegn på alkoholmisbrug - Væremåde

Alkoholisme starter ofte med, at man begynder at drikke meget store mængder alkohol i sociale sammenhænge. Man kontrollerer ikke lysten til mere og drikker derfor meget alkohol, selvom de andre i gruppen drikker lidt.

Deltager i mange festligheder

Ligeledes finder en alkoholmisbruger ofte gerne mange arrangementer at deltage i, hvor det er socialt accepteret at drikke alkohol. Der begynder dog at komme flere og flere episoder med pinlig opførsel, og "black-outs", hvor man ikke kan huske aftenens episode. Behovet for at drikke igen dagen derpå er også et begyndende tegn på alkoholafhængighed.

Drikker i smug

Når alkoholmisbruget eskalerer, begynder man at drikke i smug, f. eks til frokost, på vej hjem fra arbejde eller i hjemmet. Det er derfor ikke ualmindeligt, at man finder spiritusflasker gemt rundt omkring i hjemmet.

Bliver aggressiv

En alkoholmisbruger begynder gradvist at ændre adfærd og har svært ved at koncentrere sig og bliver nemt aggressiv og irritabel, især når man konfronterer ham eller hende med problemet. Grunden til det kan være den stærke skyldfølelse, som mange alkoholikere ofte har i forbindelse med misbruget. Dog vil en alkoholiker næsten altid benægte at have et problem.

Er deprimeret

Det er velkendt, at mange mennesker med en depression også drikker. Symptomer som nedtrykthed, nedsat lyst og interesse samt nedsat energi og stemningsleje er kendetegnende for depressive, og kan derfor også findes hos alkoholikere. Symptomerne dæmpes ved at drikke alkohol.

Fysiske symptomer - abstinenser

De umiddelbare fysiske symptomer på et misbrug er knyttet til alkoholabstinens. Abstinens udvikler sig typisk få timer efter at personen er holdt op med at drikke, og viser sig som:
Disse symptomer kan lindres ved at drikke alkohol igen, og dermed starter en ond cirkel, hvor man drikker for at holde de fysiske symptomer væk. Sværere abstinens symptomer kan udvikle sig til en livstruende tilstand (akut delir), og bør derfor straks behandles under indlæggelse af personen på hospitalet.

Læs mere om Snifning