Behandling af Barnløshed ved PCO Artikel

PCOS er ingen hindring for at blive gravid, men man har ofte brug for at få lidt hjælp til det, da en graviditet kræver en normal ægudvikling og ægløsning. Mange PCOS-kvinder får indimellem en helt almindelig ægløsning, og derfor er der også chance for at blive gravid på helt almindelig vis.

Laparoskopisk kapseldestruktion (ovariebrænding)

Behandlingen går ud på at reducere mængden af androgenproducerende celler i ovariet, for på den måde at normalisere den forstyrrede LH/FSH balance, så der kan komme ægløsninger igen. Ved hjælp af et lille snit under navlen, går man ind med en slags kikkert og med laserstråler destrueres lidt af æggestokkenes kapsel, som indeholder de androgenproducerende celler.

Behandlingen er ofte effektiv, men virkningen er kortvarig, og bruges derfor ikke særlig ofte.

Læs også:
Behandling af PCO - Metformin kan hjælpe ved barnløshed

Hormonbehandling

Behandlingen går ud på at kompensere for den skæve hormonbalance som forstyrrer ægløsningen. Det, der er problemet er, at LH er for højt i forhold til FSH, så ægudviklingen går i stå på halvvejen og ægløsningen udebliver.

Første behandlingsforsøg går ud på at lokke hypofysen til at lave noget mere FSH.

Fakta om FSH og LH

FSH(Follikelstimulerende hormon) produceres i hypofysen i hjernen. Hormonets funktion er at sende signal via blodet og ned til æggestokkene, som derefter starter produktionen af østrogen. Dette sker ved ægløsningen i en kvindes menstruationscyklus.

LH (Luteiniserende hormon) signalerer ægløsning hos kvinder.

Behandling med tabletter

Til dette bruges Klomifen/Pergotime tabletter. I følge studier får 70-75% herved ægløsning og 30-40% bliver gravide indenfor 6 behandlingsforsøg. Ikke alle PCOS patienter reagerer efter hensigten på Klomifen, man siger, at de er klomifenresistente.

Behandling med injektion

Næste forsøg er at give FSH i form af injektioner under huden. Dette er ofte mere effektivt, men til gengæld er der også en risiko for at man får sat for godt gang i ægudviklingen, da PCO-æggestokke ofte reagerer meget følsomt på stimulationen:
  • Der er risiko for at modne for mange æg, så man laver for mange børn på én gang
  • Der er risiko for at overstimulere æggestokkene, så man bliver syg af det.
  • Stimulation af æggestokkene er derfor en specialistopgave, som foregår under nøje kontrol af æggestokkene ved hjælp af jævnlige ultralydsscanninger.

Hormonbehandlingen kan kombineres med inseminationsbehandling eller reagensglasbefrugtning, hvis det er nødvendigt.

Læs også:
Behandling for Barnløshed her