Bliv behandlet for paradentose uden smerter Artikel

Størstedelen af alle danskere vil på et tidspunkt blive ramt af paradentose, og for 10 procent udvikler det sig så voldsomt, at de risikerer at miste tænderne, hvis de ikke får en effektiv behandling. Normalt behandler man alvorlig paradentose ved at skære det betændte tandkød væk, men der findes i dag en smertefri behandling, hvor tandlægen benytter laser.

Paradentose opstår ved at der kommer betændelse i tandkødet og betændelsen breder sig og lægger sig i tandkødslommen (pochen), som findes mellem tandkødet og tanden.Det er svært og smertefuldt at rense disse lommer, og ofte har tandlægen kun den mulighed at skære det betændte tandkød væk og det kan være en temmelig smertefuld procedure.

Paradentose kan behandles smertefrit med laser

I dag findes der heldigvis en langt mere patientvenlig behandlingsmulighed, hvor tandlægen eller tandplejeren, kan rense lommerne for betændelse med laser.

Der findes flere forskellige laserbehandlingssystemer. Det dansk udviklede laserbehandlings system, Genius, fungerer på den måde, at en tynd laser-fiber føres ned i tandkødslommen. Laseren aktiveres og renser lommen for bakterier og betændelse, ved at det betændte væv fordamper. Man skal ikke bedøves, og der opstår ikke sår, som bløder, skal syes, eller der kan komme infektion i.
Laser fiberen føres langsom ned i tandkødslommen, den aktiveres, lommen er renset for bakterier

En undersøgelse af det danske lasersystem viser, at efter blot 15 sekunders laserbehandling, er alle bakterier i tandkødslommen dræbt. Undersøgelsen er udført af hollandske eksperter og offentliggjort i International Journal af Dental Hygiene.

Læs også:
Hvad er paradentose?

Paradentose skyld i hjertekarsygdomme og sukkersyge

Det er slemt nok, at man skal døje med dårlig ånde og løse tænder, når man ikke får behandlet sin paradentose. Men i dag ved man også, at der er en klar sammenhæng mellem paradentose og hjertekarsygdomme. De bakterier, som naturligt findes i munden, udvikler sig og ændrer sammensætning, når der opstår paradentose. Bakterierne kan nemt komme ind i blodbanerne, når tandkødet får sår og rifter.

Bakterierne kan forværre forkalkningsprocessen i en blodåre og medvirke til en blodprop. Undersøgelser tyder også på, at diabetikere ikke kun har øget risiko for paradentose, men at paradentose kan forværre sukkersyge.

Læs også:
Suppler den daglige mundpleje med mundskyllevæske

De fleste voksne har paradentose

Paradentose er en sygdom, som oftest rammer voksne. Den opstår som regel efter 30 års alderen og langt de fleste 50 årige har paradentose i mere eller mindre grad. Man kan forebygge paradentose ved at børste tænder, bruge tandtråd og få renset sine tænder for tandsten m. m hos tandlægen med jævne mellemrum.