Forkølelsessår (Herpes labialis) Artikel

Forkølelsessår er meget udbredt og skyldes infektion med Herpes simplex virus, oftest type 1. Den bryder som oftest frem på overgangen mellem læbe og hud, men kan også ses i mundslimhinden og andre steder i ansigtet. Først kommer der små blærer, og når de sprænger, dannes der sår. Cirka 85% af befolkningen har antistoffer i blodet mod herpes virus.

Artiklen indeholder sponsoreret indholdForkølelsessår er meget udbredt og skyldes infektion med Herpes simplex virus, oftest type 1. Den bryder som oftest frem på overgangen mellem læbe og hud, men kan også ses i mundslimhinden og andre steder i ansigtet. Først kommer der små blærer, og når de sprænger, dannes der sår. Cirka 85% af befolkningen har antistoffer i blodet mod herpes virus.

Definition og årsag til forkølelsessår

Første gang man bliver smittet, kan virus give sår i mundslimhinden i stedet. Det kan være ledsaget af feber og spisebesvær pga. smerter. De fleste vil dog have deres første infektion i barneårene, og den kan være så mild, at man ikke opdager det. Evt. vil den kun vise sig i form af lidt feber.

Efter et udbrud går virus i dvale i nervecellerne og kan senere blusse op som forkølelsessår og i sjældne tilfælde som herpes i mundslimhinden. Under udbrud er sygdommen meget smitsom, men i dvaleperioderne smitter man ikke.

Der findes to typer herpes simplex virus. Type 1 og 2, hvor den første type er den hyppigste ved forkølelsessår. Herpes på kønsorganerne (herpes genitalis) skyldes normalt herpes simplex virus type 2 og overføres ved seksuel kontakt. Ved oralsex kan herpesvirus (både type 1 og 2) overføres fra forkølelsessår eller herpes i munden til kønsorganerne og give herpes genitalis , eller herpes på kønsorganerne kan overføres og give forkølelsessår eller herpes i munden.

Herpes labialis har tendens til at bryde ud, når immunforsvaret er presset. Det viser sig derfor ofte under en forkølelse (deraf navnet) eller anden sygdom. Stress og direkte sollys provokerer også udbrud. Kvinder har hyppigt udbrud under menstruationen. Personer med nedsat immunforsvar, f.eks. HIV -smittede, har hyppigere herpesudbrud.

Symptomer på forkølelsessår

Forløbet af et udbrud med forkølelsessår varer 1-3 uger og kan variere meget. Ofte er første symptom let kløe og irritation af området. Senere udvikles små blærer, som vokser og slutteligt brister. Der dannes ømme sår, som får skorper og heler op. Enkelte oplever herpesudbruddet som sår i munden i stedet. Nogle oplever let feber og utilpashed i forbindelse med forkølelsessår.´

Herpes virus kan spredes til andre steder på huden under udbrud, men det er sjældent. Herpes i øjet er en farlig komplikation, da det kan give varige skader på hornhinden, og derfor hurtigt skal behandles. Sårene omkring læberne efterlader ingen ar.

De fleste får udbrud et par gange årligt, nogle rammes oftere, måske en gang om måneden. Hos nogle går virus aldrig i udbrud efter første episode.

Forholdsregler og diagnose

Hvis man ikke er smittet med herpes simplex, skal man undgå tæt kontakt med personer med forkølelsessår i udbrud. Dvs. undgå kys, at drikke af samme glas, dele tandbørste osv.

Når såret er kommet, er det vigtigt at undgå at kradse i det, da det kan medføre infektion med bakterier i såret, hvilket kan efterlade ar. Kradsning medfører også øget risiko for, at smitte spredes fra fingrene.

Er man svært plaget af forkølelsessår, kan man tit mærke, når et udbrud er på vej, og man kan på apotektet købe en creme til at mindske symptomerne.

Ved første udbrud, kan lægen tage en podning fra såret. Denne kan vise, om der er tale om herpes simplex. Ved senere udbrud er sårets udseende og de klassiske symptomer nok til at stille diagnosen.

Behandling af forkølelsessår

Et simpelt forkølelsessår går over af selv uden mén og kræver derfor ingen behandling. Er man stærkt generet af sine udbrud af forkølelsessår, kan man købe en salve på apoteket, der indeholder et lægemiddel (aciclovir), der angriber virus og kan afdæmpe symptomerne. Hjælper salven ikke, kan lægen skrive en recept på aciclovir tabletter, som virker lidt kraftigere. Både salve og tabletter skal dog tages, så snart man mærker begyndende symptomer. Ventes for længe, til der f.eks. er kommet sår, er effekten meget tvivlsom.

Forløb og komplikationer

Sygdommen har et mildt forløb ved udbrud og går over af sig selv. Der er smerter forbundet med udbrud, men de kosmetiske gener er for de fleste de værste. Enkelte har dog hyppige udbrud, som kan være svært generende, men antiviral medicin kan i de fleste tilfælde hjælpe på symptomerne.

Farligste komplikation er spredning til øjet, så man skal være opmærksom på, og straks søge læge, hvis man oplever blærer omkring øjnene og på næsetippen. Virus kan skade hornhinden, hvis det ikke hurtigt behandles.

Læs også: HIV og AIDS

Sådan undgår jeg og behandler forkølelsessår?

Vi går ind i vintersæsonen, hvilket også er storhedstiden for forkølelser. Heriblandt kan nævnes herpes, også kaldt forkølelsessår, som er små blærer – typisk omkring læben. Forkølelsessår kommer aldrig på et godt tidspunkt, og derfor introducerer vi i denne artikel til, hvordan du kan forebygge og slippe af med et forkølelsessår.

Hvordan smitter et forkølelsessår?

Herpes er utroligt smitsomt. Det smitter typisk gennem fysisk kontakt, eksempelvis kys eller berøring. Derfor er det vigtigt, at du i vintermånederne har en god håndhygiejne.

Derudover er det en god idé at lade være med at dele bestik, glas og så videre med andre mennesker.

Forkølelsessåret smitter, indtil der er kommet skorpe på såret. Det betyder, at du eksempelvis skal vente med at kysse din partner til han eller huns forkølelsessår har fået skorpe på. Piller du skorpen af, smitter forkølelsessåret igen.

Man kan også have forkølelsessår, som ikke er synlige.

Hvordan behandler jeg et forkølelsessår?

Det er vigtigt at behandle et forkølelsessår, så du ikke smitter andre.

Til de mest almindelige behandlinger i form af udbrud på læbe, mundvig og lignende, kan du i Matas købe håndkøbsmedicin mod herpes.

Her vil du typisk få en form for creme, som du kan smøre på det område, der er i udbrud. Det skal du typisk gøre op til fem gange om dagen.

Nogle køber også et plaster til såret, så det på den måde kan hele. Her vil såret også smitte mindre, men det kan dog stadig hænde.

Hvornår skal jeg kontakte min læge?

I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at kontakte læge ved herpesudbrud.

Det kan eksempelvis være, hvis udbruddet er meget kraftigt og måske breder sig. Det er også kritisk, hvis såret ikke heler efter syv til ti dage.

Får du mange udbrud, er det også vigtigt, at du får det undersøgt.