Gode motionsformer - Tai Chi artikel

Tai Chi Chuan - også kaldet Tai Chi - er et klassisk kinesisk kampsystem, der for udøvere også fungerer som et "selvforsvar" mod gigtgener. Øvelserne er opbygget, så belastningen af kroppen lægges på de stærke områder, mens de svage områder skånesSelv om du har gigt eller besvær med ryg, knæ eller andre led, kan du sagtens træne Tai Chi Chuan, da det ikke indebærer pludselige ryk eller hop.

Tai Chi Chuan - også kaldet Tai Chi - er et klassisk kinesisk kampsystem, der for udøvere også fungerer som et "selvforsvar" mod gigtgener. Øvelserne er opbygget, så belastningen af kroppen lægges på de stærke områder, mens de svage områder skånesSelv om du har gigt eller besvær med ryg, knæ eller andre led, kan du sagtens træne Tai Chi Chuan, da det ikke indebærer pludselige ryk eller hop.
Alle bevægelserne udføres langsomt og flydende, og der lægges stor vægt på kontrol og balance. Mange bruger Tai Chi Chuan netop til at træne leddene.

Tai Chi Chuan, gigt og gigtsmerter

Der er ingen tvivl om, at træning og motion generelt hjælper mennesker med gigt bedre gennem hverdagen. Mange Tai Chi Chuan-udøvere med gigt oplever en gavnlig effekt - det til trods foreligger der meget lidt videnskabelig dokumentation for den positive virkning. Dog findes der enkelte undersøgelser af ældre - med og uden gigt- der peger på, at Tai Chi Chuan kan genoprette balancen og dermed forebygge fald.

problemer med leddene

Hvis du har problemer med dine knæ, så husk, at smerter i leddene aldrig bare skal trænes væk. Spørg din instruktør, hvordan du skal forholde dig, så du lægger belastningen på en måde, der ikke skader dig. Når træningen udføres korrekt, er der ingen overbelastning af leddene.

Problemer med hænder og fingre

Hvis du har problemer med hænderne og fingrene, kan der opstå en "snurren", eller hænderne kan blive varme - det er helt normalt og ufarligt. Hvis du har gennemgået en større operation eller er i længerevarende behandling, bør du først tale med en fysioterapeut eller en læge.

Det får du ud af at træne Tai Chi Chuan

Her får du nogle eksempler på kursisters egne beskrivelser af positive forandringer efter i gennemsnit at have trænet et år Tai Chi Chuan:
  • mere ro i kroppen
  • sover bedre
  • større velvære
  • føler sig let og ubesværet følelse af at have fået kroppen og musklerne tilbage
  • mere lyst til livet
  • mindre nervøs
  • har ændret sig positivt
  • færre nakkespændinger
  • Tai Chi Chuan styrker dine led
I Tai Chi Chuan strækkes leddene aldrig helt, og du bør især være opmærksom på at holde dine knæ bøjede for at undgå uheldige belastninger. En god instruktør vil hjælpe dig med at finde den dybde, du skal træne i og dermed den belastning, der passer dig. Det er ofte mere end de fleste umiddelbart tror. Tai Chi Chuan skal dyrkes i en afspændt tilstand, men der er energi i øvelserne, så du får en dybtgående træning. Belastningen kan justeres individuelt, så den passer til dine behov. Vær især opmærksom på områder, hvor du tidligere har haft problemer eller smerter. Tal med instruktøren, så kan I sammen planlægge din træning. Ved tvivlsspørgsmål må du kontakte en fysioterapeut.

Hvad er Tai Chi Chuan?

Tai Chi Chuan er opbygget efter de samme principper som akupunktur og styrker hele kroppen ved at bringe den i balance. I Tai Chi Chuan er det ikke nødvendigt at lave en speciel opvarmning, fordi de bløde cirkulære bevægelser i sig selv fungerer fint som opvarmning, fordi alle de store muskler og led gennemarbejdes i blide stræk. De bedste resultater opnår du ved at være meget koncentreret, mens du træner. Du arbejder konstant med sammenhængen mellem krop og sind og får især gode resultater ved at fokusere på balance, afspænding og indre ro. Tai Chi Chuan kaldes derfor også meditation i bevægelse.

Principperne i Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan fokuserer på sundhed, meditation og kampkunst og er derfor træning for både krop og sjæl. Uanset grundform kan alle være med i træningen.

Kroppen i balance

Når en del af kroppen bevæger sig, bliver hele kroppen påvirket, derfor er det overordnede princip at bevæge sig i balance. Princippet om at opretholde balance mellem krop og sjæl går igen i al kinesisk filosofi og medicin. Tai Chi er princippet om balance - bl.a. mellem aktivitet/hvile, krop/psyke, det indre/det ydre. Chuan er et kampsystem og betyder "træning" eller "knyttet næve".

Forebyggelse

I Tai Chi Chuan er mottoet, at det er bedre at grave brønden, inden man bliver tørstig. Derfor handler træningen først og fremmest om forebyggelse, derefter om helbredelse. Tanken er, at der forud for en lidelse er en blokering af energi. Bliver denne blokering ikke opløst, tager lidelsen til og bliver til en egentlig sygdom.

Opmærksomhed på kroppen

Tai Chi Chuan er koncentreret opmærksomhed rettet mod din egen krop. Dyrker du Tai Chi Chuan, får du mulighed for at opdage dine eventuelle dårlige kropsholdninger - korrigere og erstatte dem gennem en bevidst sundere og naturligere holdning, bevægelse og vejrtrækning.

Skånsom træning

Tai Chi Chuan træner muskler, sener og led på en skånsom og blid måde. Du får en bedre kropsholdning, som dels er med til at gøre åndedrættet dybere, dels har en beroligende virkning generelt. I dag dyrkes Tai Chi Chuan mest for sundheden og velværets skyld. Regelmæssig træning kombineret med sund ernæring og et harmonisk sind betyder, at du kan holde dig rask og rørig op i en høj alder.

Ved mange slags fysisk træning kan der let opstå skader. Men hvis du træner Tai Chi Chuan med den korrekte instruktion, kan du fuldstændig undgå skader. Gennem træningen åbnes, balanceres og stimuleres strømmen af energi i kroppen, så hele organismen - både muskler, sener og led, men også cirkulationen og de indre organer trænes.

Tai Chi Chuan - en rejse mod positive forandringer

Det tager tid at lære Tai Chi Chuan, og det er sjovere, når du kan huske dét, du lærte sidst. Husk, at en rejse begynder med det første skridt. Når du har trænet et stykke tid, vil du lægge mærke til de forandringer, der er sket med dig. Du vil ofte blive overrasket over, hvor meget det er.

Hvis du ikke er vant til at træne Tai Chi Chuan, vil du måske i starten blive lidt øm, især i benene. Det er normalt og blot et tegn på, at du er ved at blive stærkere. Hvis du får vedvarende smerter eller hævelser i leddene, har du udført øvelserne forkert. Det bør med det samme rettes ind af din instruktør, så du kan få større glæde af træningen. Det er bedst at træne ofte og regelmæssigt - hellere lidt og ofte end meget og sjældent. Du får det bedste resultat ved at træne to-tre gange ugentligt.