Gode motionsformer - golf Artikel

Golf er en god sport når man har gigt, fordi spillet kan tilpasses den enkeltes fysiske formåen. Ud over den sportslige oplevelse har spillet også en sundhedsfremmende effekt, idet moderat motion, kan være med til at forebygge en række sygdomme.

Golf er en god sport når man har gigt, fordi spillet kan tilpasses den enkeltes fysiske formåen. Ud over den sportslige oplevelse har spillet også en sundhedsfremmende effekt, idet moderat motion, kan være med til at forebygge en række sygdomme.
Når du spiller golf, styrker du musklerne i arme, ryg og ben - samtidig med at du træner koordination og balance. Det er desuden god motion at gå på en kuperet golfbane - i et tempo, der får puls og åndedræt lidt i vejret.

Tilpasning af udstyr når du har gigt

Tilpasning er et nøgleord, hvis du har gigt og ønsker at spille golf. Greb, sko, bolde og køller kan tilpasses den enkeltes behov og formåen. Ud over nedenstående råd, kan din lokale pro-shop eller golf-butik hjælpe dig med det nyeste udstyr på markedet, der måske kan gøre golf mindre belastende for dine led og muskler.
  • Brug golf-køller med letvægt grafit skafter, som absorberer stødet bedre.
  • Brug golf-køller med et hoved beklædt med stødabsorberende materiale. Det giver bedre stødabsorption og dermed mindre belastning i leddene.
  • Beklæd grebet på golf-køllen med blød tape eller ”grip”, så den bliver blødere og mere behagelig at holde på. Dette er især relevant, hvis du har gigt i fingrene.
  • Hvis du har gigt i hænderne, er det godt at bruge handsker og håndledsstøttebandager for at stabilisere leddene.
  • Brug behagelige spadseresko eller golfsko, der har bløde såler og hælkapper.

Forbered spillet - og undgå overbelastning

Tal med læge eller ergoterapeut

Hvad enten du er en garvet golfspiller eller begynder, kan det være godt at drøfte med din læge, om denne sport er egnet i forhold til din gigt. En ergoterapeut kan hjælpe med råd og vejledning omkring tilpasning af udstyr.

Hold dig i form

En rimelig god fysisk form er en fordel for at undgå overbelastningsskader i muskler og led, ligesom en god bevægelighed i leddene giver mindre risiko for ledsmerter i forbindelse med spillet.

Få hjælp til teknikken

Hvis du er begynder, er det værd at overveje, om du skal tage nogle timers undervisning, inden du går i gang. Vær ikke bange for at gøre instruktøren opmærksom på de begrænsninger, som din gigt medfører, så han/hun kan vejlede dig i, hvordan du bedst kompenserer herfor.

Tag det roligt og nyd spillet

Når du er begyndt, kan forskellige andre tilpasninger hjælpe dig med at gøre spillet endnu mere behageligt og hensigtsmæssigt for dine muskler og led. For eksempel kan køllernes længde tilpasses individuelt. Men husk, at det vigtigste ved spillet er, at du nyder det - og i øvrigt undgår at blive overbelastet i muskler og led.

Læs også: Vintermotion, Motionens gunstige virkninger eller Motionsguide - Sådan kommer du i gang.

Gode råd før du går i gang

  • Varm altid op, før du spiller. Begynd med at gå lidt rundt, inden du udspænder dine muskler (hasemuskler, hofte-bøjere og lægmuskler).
  • Derefter laver du nogle sving-øvelser med armene, kropsvrid med overkroppen og høje knæ-løft, mens du står på stedet.
  • Brug tees, når du skal slå til bolden: Så undgår du at ramme jorden og dermed støde dine led.
  • Hold om skaftet uden at spænde unødigt i arme, nakke og skulder. Undgå at være for stiv i kroppen, når du svinger.
  • Overvej at bruge mindre energikrævende teknikker, når du spiller.
  • Træk din golf-bag på en vogn - i stedet for at bære den. Eller benyt en batteridrevet vogn til din golf-bag.
  • Hvis du har rygproblemer, vil du nok foretrække det ”klassiske” sving frem for det moderne C-sving.
  • Spil fra dame-tee stedet, hvis du mærker, at du begynder at føle træthed.
  • I golf kan der være nogen ventetid. Vær opmærksom på at stå med vægten ligeligt fordelt på begge ben og let bøjede knæ, når du står og venter.