Hold dig rask på ferien Artikel

Der er ingen, der har lyst til at tilbringe sin ferie i sengen, på toilettet eller i en hospitalsseng. Diarre er nok den mest udbredte form for ferie-spoiler, men der er også andre kedelige bekendtskaber, som kan ødelægge ferien. Vi har samlet nogle gode råd til hvordan du undgår at blive syg på din ferie.

Få nok at drikke

Det er nemt at dehydrere i varmen. Drink masser af væske dvs. vand. Festlige cocktails med parasoller eller kølig vin og øl ved poolkanten, kan lynhurtigt dehydrere dig, så du bliver dårlig.

Sådan undgår du at dehydrere:

  • Som en tommelfingerregel skal du for hver alkoholisk drik, drikke dobbelt så meget vand.
  • Du bør holde igen med koffeinholdige drikke som kaffe, te og energidrikke.
  • Husk at drikke noget ca. hver 20. minut, også selvom du ikke er tørstig.
Din urin bør være klar. Er den mørk. får du får lidt væske.

Læs også: Forebyg maveinfektioner på ferien

Ikke alt vand er rent

Swimmingpools, springvand, boblebade, havet eller badelande er ikke nødvendigvis rene. De kan indeholde bakterier og andet godt, som ikke kun kan give diare, men også infektioner i f. eks øjne og ører.
Selvom vandet er tilsat klor, så dræber klor ikke nødvendigvis alle bakterier med det samme, der kan gå alt fra minutter til dage, så du kan stadig blive syg.

Når du skal bade, så tænk på at:

  • Undgå at få vand i munden, når du bader.
  • Bad ikke i havet 24 timer efter et kraftigt regnskyl. Kloakker kan løbe over, og vand fra gader kan løbe direkte ud i havet.
  • Bad ikke, hvis du selv er syg – så smitter du ikke andre.
  • Skift ikke dit barn på kanten af poolen, og sørg for, at de små børn kommer ofte på toilettet, så du undgår uheld tæt ved badevand. Bakterier spredes nemt på overflader.
  • Respekter regler for, at man skal vaske sig før man går i vandet, det er til gavn for alle.

Pas på insekter

Undgå at blive bidt af myg og andre insekter. Dæk dig til når der er mange stikkende insekter og brug myggemidler. Du kan overveje at sove under et myggenet. Selvom du ikke er i et område med malaria, kan myg godt overføre andre sygdomme. Dengue Feber, som giver influenzalignende symptomer og som overføres via myg,er blevet registreret i Sydfrankrig, Ukraine og Madeira, selvom det egentlig er en tropesygdom.

Læs også: Udbrud af denguefeber på Madeira eksploderer

Hav respekt for solen

Udgå at blive solskoldet. Du bliver ikke hurtigere brun af at have været rød, til gengæld øger du risikoen for at udvikle modermærkekræft. En forbrændt hud mindsker også dit immunforsvar, da huden er din fornemste beskytter mod infektioner ude fra.

Solen kan også hurtig få dig overophedet og dehydreret. Brug en solhat og husk en parasol, så du kan søge skygge. Hvis du bliver overophedet, kan du få solstik. Så gælder det om at komme ind i skyggen og blive afkølet ved at tag tøjet af og lægge et vådt håndklæde eller lagen over, for at afkøle. Giv masser af væske (ikke alkohol). Tænk på at børn bliver overophedet 3-4 gange hurtigere end voksne.