Lavt blodtryk (Hypotoni, Hypotension) artikel

Et medfødt lavt blodtryk ses hos mange og er en hel normal variant. Modsat det forhøjede blodtryk er det medfødte lave blodtryk ikke farligt. Det ses ofte hos yngre kvinder, men også høje og tynde mennesker kan have et lavere blodtryk. Læs mere nedenfor om symptomer, behandling og forebyggelse.

Definition og årsag

Et lavt blodtryk (hypotension) defineres som et vedvarende systolisk blodtryk (den høje værdi) på under 100 mmHg i hvile. - Se mere om blodtryk og blodtryksmåling under normalt blodtryk.

Lavt blodtryk i forbindelse med sygdom, traumer eller medicinoverdosering er en helt anden og meget alvorligere tilstand (se under shock). Det kan ses ved f.eks. traumer, hjertesvigt, Addisons sygdom eller diabetes.

Læs også: Hver tredje voksne dansker er i risiko for blodprop

Symptomer på lavt blodtryk

Lavt blodtryk behøver ikke at give nogen symptomer, så længe trykket holdes på et nogenlunde niveau. Nogle kan have problemer med træthed og svimmelhed, og ofte ses såkaldt ortostatisk blodtryksfald. Det vil sige et markant blodtryksfald (omkring 20%) ved skift fra liggende - eller siddende - til oprejst stilling. Det viser sig ved udtalt svimmelhed og eventuelt også besvimelse (synkobe). Grunden til svimmelheden er at hjernen kortvarigt ikke får tilført den nødvendige mængde blod, og dermed heller ikke den nødvendige mængde ilt. Uden en tilstrækkelig mængde ilt til hjernen besvimer man. Ortostatisk blodtryksfald optræder hos ca. 10% af den ældre befolkning.

Annonce:

Behandling, forløb og komplikationer

Til at starte med er det vigtigt at finde årsagen til det lave blodtryk og for eksempel at udelukke en eventuel overdosering af vanlig medicin. Hvis der ikke umiddelbart er en god forklaring på det lave blodtryk, kan det være svært at opstarte en god behandling.

Det bedste råd er at være forsigtig med at rejse sig for hurtigt og prøve at undgå de situationer, der giver svimmelhed og eventuelt medfører besvimelse. Det er vigtigt at drikke rigeligt. Selv hvis man kun er en smule dehydreret, kan det at rejse sig medføre svimmelhed og eventuel besvimelse. Elastiske støttestrømper, som dem man benytter til at forebygge dyb venetrombose, kan også være med til at modvirke svimmelheden.

Det er muligt at behandle kronisk hypotension med for eksempel mineralokortikoider (binyrebarkhormon) og øget saltindtag, men denne behandling kræver tæt kontrol og er sidste udvej. Behandlingen kan i værste fald øge risikoen for forhøjet blodtryk og anbefales ikke, med mindre tilstanden er meget invaliderende, og andre tiltag ikke virker.

Læs også: Forhøjet blodtryk (Hypertoni, Hypertension, Højt blodtryk)

Ortostatisk blodtryksfald er skyld i mange fald i hjemmet, og det kan have alvorlige følger som en brækket hofte, brækkede arme, eller hjernerystelse.

Derfor er det vigtigt, at man lærer de faresignaler, som kroppen sender til én lige inden besvimelse så man kan nå at lægge sig eller sætte sig ned.

Er man født med lavt blodtryk, har man nedsat risiko for at udvikle forhøjet blodtryk og åreforkalkning og dermed også en nedsat risiko for at udvikle de frygtede følgesygdomme som for eksempel hjerteinfarkt og slagtilfælde.

Relaterede artikler

artikel

Knogleskørhed - forebyggelse og sundhedsfremme

I mange tilfælde opstår de første knogleskørhedsbrud fra 60-års alderen. De...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knogleskørhed hos mænd - Forebyggelse og behandling

De fleste opfatter knogleskørhed som en sygdom, der primært rammer kvinder ...

Redaktionen 12/06/2006
artikel

Knogleskørhed og hormonbehandling

Der er flere faktorer forbundet med øget risiko for knogleskørhed, hvor den...

Redaktionen 23/05/2006
artikel

Nyttig viden om knogleskørhed

Læs mere om nyttig viden om knogleskørhed, som bl.a. bløde knogler, knogleb...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knoglebrud (Frakturer)

Et knoglebrud (en fraktur) er en tilstand, hvor knoglen udsættes for større...

Redaktionen 19/10/2006
artikel

Slut med gamle svæklinge

Slut med gamle svæklinge. Mangel på et vigtigt antioxiderende enzym ser ud ...

Redaktionen 11/09/2006
artikel

Generelt om knogleskørhed

Man taler om knogleskørhed (osteoporose) når der er forsvundet så meget af ...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Spontan abort

En spontan abort er afstødning af fosteret før udløbet af 22. graviditetsug...

Redaktionen 09/03/2007
artikel

Graviditet udenfor livmoderen (Ekstrauterin graviditet, Ektopisk graviditet)

Graviditet udenfor livmoderen skyldes at æggeledernes evne til at transport...

Redaktionen 06/03/2007