Lavt blodtryk (Hypotoni, Hypotension) Artikel

Et medfødt lavt blodtryk ses hos mange og er en hel normal variant. Modsat det forhøjede blodtryk er det medfødte lave blodtryk ikke farligt. Det ses ofte hos yngre kvinder, men også høje og tynde mennesker kan have et lavere blodtryk. Læs mere nedenfor om symptomer, behandling og forebyggelse.

Definition og årsag

Et lavt blodtryk (hypotension) defineres som et vedvarende systolisk blodtryk (den høje værdi) på under 100 mmHg i hvile. - Se mere om blodtryk og blodtryksmåling under normalt blodtryk.

Lavt blodtryk i forbindelse med sygdom, traumer eller medicinoverdosering er en helt anden og meget alvorligere tilstand (se under shock). Det kan ses ved f.eks. traumer, hjertesvigt, Addisons sygdom eller diabetes.

Læs også: Hver tredje voksne dansker er i risiko for blodprop

Symptomer på lavt blodtryk

Lavt blodtryk behøver ikke at give nogen symptomer, så længe trykket holdes på et nogenlunde niveau. Nogle kan have problemer med træthed og svimmelhed, og ofte ses såkaldt ortostatisk blodtryksfald. Det vil sige et markant blodtryksfald (omkring 20%) ved skift fra siddende eller liggende stilling - til oprejst stilling. Det viser sig ved udtalt svimmelhed og eventuelt også besvimelse (synkobe). Grunden til svimmelheden er at hjernen kortvarigt ikke får tilført den nødvendige mængde blod, og dermed heller ikke den nødvendige mængde ilt. Uden en tilstrækkelig mængde ilt til hjernen besvimer man. Ortostatisk blodtryksfald optræder hos ca. 10% af den ældre befolkning.

Annonce:

Behandling, forløb og komplikationer

Til at starte med er det vigtigt at finde årsagen til det lave blodtryk og for eksempel at udelukke en eventuel overdosering af vanlig medicin. Hvis der ikke umiddelbart er en god forklaring på det lave blodtryk, kan det være svært at opstarte en god behandling.

Det bedste råd er at være forsigtig med at rejse sig for hurtigt og prøve at undgå de situationer, der giver svimmelhed og eventuelt medfører besvimelse. Det er vigtigt at drikke rigeligt. Selv hvis man kun er en smule dehydreret, kan det at rejse sig medføre svimmelhed og eventuel besvimelse. Elastiske støttestrømper, som dem man benytter til at forebygge dyb venetrombose, kan også være med til at modvirke svimmelheden.

Det er muligt at behandle kronisk hypotension med for eksempel mineralokortikoider (binyrebarkhormon) og øget saltindtag, men denne behandling kræver tæt kontrol og er sidste udvej. Behandlingen kan i værste fald øge risikoen for forhøjet blodtryk og anbefales ikke, med mindre tilstanden er meget invaliderende, og andre tiltag ikke virker.

Læs også: Forhøjet blodtryk (Hypertoni, Hypertension, Højt blodtryk)

Ortostatisk blodtryksfald er skyld i mange fald i hjemmet, og det kan have alvorlige følger som en brækket hofte, brækkede arme, eller hjernerystelse.

Derfor er det vigtigt, at man lærer de faresignaler, som kroppen sender til én lige inden besvimelse så man kan nå at lægge sig eller sætte sig ned.

Er man født med lavt blodtryk, har man nedsat risiko for at udvikle forhøjet blodtryk og åreforkalkning og dermed også en nedsat risiko for at udvikle de frygtede følgesygdomme som for eksempel hjerteinfarkt og slagtilfælde.

Læs også: Transplantationer