Leverpletter Artikel

Leverpletter (solare lentigines) er mørke pletter på huden, som ofte kommer med alderen, fordi huden har været udsat for sollys eller anden ultraviolet lys over mange år. Leverpletter har altså ikke noget med leveren eller leverfunktionen at gøre. De forsvinder ikke, men der er mulighed for at forebygge eller gøre dem mindre synlige.

Leverpletter kommer af sollys

Leverpletter er noget, de fleste af os forbinder med at blive ældre, og selvom leverpletter hyppigst findes hos mennesker over 40, så kan unge også få leverpletter. For leverpletter skyldes i virkeligheden, at huden har været udsat for sollys og derfor har en overproduktion af pigment, som viser sig som store runde pletter ligesom store fregner. Den lægelige navn for leverpletter er solare lentigines og kan oversættes fra latin til sol linse.


Læs også: Pigmentforstyrrelser

Godt at vide om leverpletter

  • Leverpletter opstår, fordi huden er eksponeret for sollys – derfor er det vigtigt at beskytte huden mod solens stråler med solcreme eller ved at dække kroppen til og ikke gå i solarium.
  • Nogle mennesker er arveligt disponeret for at få leverpletter, dvs. at man i familien har en tendens til at få leverpletter.
  • Leverpletter kan ikke blive til kræft. De kan altså ikke, ligesom modermærker udvikle sig til modermærkekræft, og leverpletter er heller ikke årsag til hudkræft.
  • Hvis du har mørke pletter på huden, som ser unormale ud, eller vokser, bør du altid gå til din læge og få dem undersøgt.
Læs også: Modermærkekræft - symptomer, behandling og forebyggelse

Sådan slipper du af med leverpletter

Leverpletter forsvinder ikke, når først de er kommet. Men heldigvis er de heller ikke farlige. Hvis du gerne vil slippe af med pletterne, kan du blege dem med cremer, eller benytte laser eller ellipselys (IPL) for at fjerne dem. En hudlæge vil kunne give den type behandling

Der findes også cremer i håndkøb, som har en blegende effekt, så pigmentfejl som leverpletter og lign. bliver mindre synlige.

Læs også: Fjernelse af pigmentpletter med creme, laser eller Ellipse