Medicinsk behandling af høfeber Artikel

Cirka hver tiende dansker lider af høfeber, medicinsk behandling kan reducerer eller fjerne symptomerne. Årsagen til, at især børn og unge voksne i Danmark er plaget af høfeber i forårs- og sommermånederne, skyldes hovedsagelig allergi overfor birk og græs. Symptomerne kan være lige så voldsomme som ved en svær forkølelse, og det kan medvirke til, at man har svært ved at koncentrere sig eller færdes udendørs. Ca. hver tiende dansker lider på et eller andet tidspunkt af høfeber.

Medicinsk behandling

Medicinsk behandling af høfeber tages i brug for helt at fjerne eller reducere symptomerne så meget som muligt.

Læs også:
Behandling af allergi

Antihistaminer (Høfebertabletter)

Antihistaminer (Høfebertabletter)er den hyppigst anvendte form for behandling. Patienten kan få de fleste tabletter, øjendråber og næsespray receptfrit, og mange patienter med lettere høfeber klarer sæsonen med høfebertabletter alene. Øjendråber kan give svie i øjnene og skal ligesom næsespray gives flere gange om dagen, hvorimod de nyere høfebertabletter kun skal tages en gang dagligt. Virkningen efter tabletindtagelse indtræder forholdsvis hurtigt, i løbet af 1/2-l time. Fordelen ved tabletbehandling er, at den virker på næse og øjne på en gang. De nyere virker mindre sløvende end de ældre præparater. (spørg på apoteket)

Kortikosteroider (Hormonbehandling)

Behandling med hormon i spray eller dråbeform eller som pulver er mere effektivt end høfeber tabletter og vil være det næste trin i behandlingen. Flere store undersøgelser har vist, at hormon-behandlingen har bedre effekt sammenlignet med høfebertabletter. Der er ingen eller ringe effekt af at tage både høfebertabletter og hormon-behandling samtidig, men behandlingen fordyres betydeligt. Der er ikke konstateret nogen alvorlige bivirkninger af behandlingen på trods af, at den har været anvendt over hele verden i mere end 20 år. Ofte vil det være en fordel for patienterne at begynde behandlingen en uge før sæsonen plejer at begynde. Ulempen er dog, at behandlingen ikke virker på øjensymptomer og at den skal tages fast en til to gange dagligt.

Kortikosteroider (hormoner)

Kortikosteroider (hormoner) som tabletter eller som indsprøjtning er den mest effektive behandling og bør forbeholdes patienter hvor anden behandling har været uden tilstrækkelig virkning. Børn bør almindeligvis ikke tilbydes denne behandling. En indsprøjtning med hormon har en virkning på ca. 3-4 uger. Behandlingen er udbredt i Danmark i høfebersæsonen og kun meget få bivirkninger er indberettet til bivirkningsnævnet ? overvejende fordybninger i huden hvor injektionen er givet. Der er ingen rationel begrundelse for at foretrække hormon tabletbehandling frem for indsprøjtning.

Vaccinationsbehandling

er et godt supplement til patienter med årligt tilbagevendende generende høfeber. Udredning og behandlingen bør forestås af læger med special kendskab til vaccinationsbehandling. En ulempe er, at behandlingen varer i 3 år og at der er en lille risiko for bivirkninger under vaccinationen, men otte ud af ti patienter bliver symptomerne kvit i høfebersæsonen eller kan nedsætte deres forbrug af medicin betydeligt. Som noget nyt findes nu imunbehandling mod græsallergi i tabletform, så man slipper for at gå til lægen og blive vaccineret.

Læs også:
Allergivaccination - immunbehandling

Krydsallergi

Mange birkepollen allergikere er ofte også allergiske over for pollen fra hassel, el og/eller elmetræer, der begge krydsreagerer med birk. Dvs. sæsonen med nysen, løbende næse, kløe i næse og øjne samt tilstoppethed kan starte allerede i slutningen af februar, hvor hassel, el og elmetræer begynder at sprede pollen.

Man kan have kløe i øregange og svælg og i perioder også hvæsende vejrtrækning, som udtryk for let astma. Græspollen sæsonen starter i juni måned og varer det meste af juli. Gråbynke allergikere har symptomer i august måned.

Læs også:
Krydsallergi - hvilke allergier krydser

Undgå pollen

Hvis du er lider af høfeber, kan det være en god idé at holde vinduer og døre lukket, mens pollensæsonen er værst og evt. holde dig indendøre så vidt muligt i høfebersæsonen. Undlad desuden at klø eller gnide dig i øjenene, det gør kun symptomerne værre.

Læs også:
Sådan kan du mindske din høfeber

Konklusion om høfeber

  • Sæsonbetinget høfeber kan være stærkt generende for patienten.
  • Hovedbehandlingen af let høfeber er høfebertabletter (antihistaminer som er håndkøbsmedicin).
  • Ved mere vedvarende daglige symptomer er behandling med næsespray med hormon mest effektivt.
  • I svære tilfælde med årligt tilbagevendende symptomer, hvor hverken høfebertabletter eller næsespray med hormon haft effekt, må man overveje hormonbehandling som tablet eller indsprøjtning. Eventuelt kan vaccinationsbehandling komme på tale.