Mundskylning kan forebygge lungebetændelse og influenza Artikel

Hvis man skyller munden med klorhexidin hver dag, kan man forhindre, at mikrober fra mundhulen bevæger sig ned i lungerne og andre organer. Det kan være med til at forhindre lungebetændelse og influenza siger professor Per Løkken ved Seksjon for odontologisk farmakologi ved Universitetet i Oslo.


En god mundhygiejne er vigtig i forebyggelse af lungebetændelse og forkølelse, siger norsk professor. Hvis man skyller munden med klorhexidin hver dag, kan man forhindre, at mikrober fra mundhulen bevæger sig ned i lungerne og andre organer. Det kan være med til at forhindre lungebetændelse og influenza siger professor Per Løkken ved Seksjon for odontologisk farmakologi ved Universitetet i Oslo.

Skyl munden hvis influenzaen er på vej

– For friske mennesker er det ikke nødvendigt at skylle munden med klorhexidin hver dag, men det kan være et godt forebyggende middel under en influenzaepidemi, eller hvis man mærker, at det begynder at kradse i halsen siger Per Løkken, som sammen med to medforfattere har skrevet en artikel i Tidsskrift for Den norske legeforening om klorhexidinens gunstige virkninger.

Han anbefaler også, at man skyller munden, når man har fået influenza, selv om han understreger, at man ikke har fundet nogen kontrollerede studier, som viser at det har en effekt.

Skyl ikke munden sammen med tandpasta

Klorhexidin og respiratorpatienter

Lungebetændelse hos patienter i respirator er det hyppigst forekommende infektion på intensivafdelinger.

Dette skyldes primært passage af mundtlige bakterier til lungerne. Risikoen for at udvikle denne farlige komplikation kan rundt regnet halveres ved forebyggende at anvende klorhexidin i mund og svælg.
Generelt kan man sige, at jo sygere patienten er, desto vigtigere er mundhygiejne.
Løkken anbefaler at man skyller munden i 10 ml 0,2 procent klorhexidin (Red: I Danmark fås Klorhexidin som mundskyl med 0,12 procent opløsning)
Man bør ikke skylde munden umiddelbart i forbindelse med tandbørstning, men en halv time før eller helt uafhængig af sin tandbørstning, dog gerne 2 gange om dagen

- Grunden til at man ikke skal skylle munden sammen med tandbørstning er, at tandpasta har et skummende stof, som virker hæmmende på Klorhexidinens virkning, forklarer Løkken

Klorhexidin har få bivirkninger

Klorhexidin fås i håndkøb og der er meget få bivirkninger, dog skal man være opmærksom på, at klorhexidin kan give forbigående smagsforstyrrelser, og nogen får misfarvninger af tænder og tunge efter 1-2 ugers brug.

- Nogen mennesker får øm og svigende mundslimhinde ved brug af 0,2 procent klorhexidinopløsning. Ubehaget forsvinder normalt, når det fortyndes med vand til 0,1 procent, forklarer professor Per Løkken.

Læs også: Hvordan fungerer tandkævagten?

Japanske studier

Der findes meget få kliniske studier med fokus på klorhexidin, det skyldes ifølge Løkken at studier er ressourcekrævende og eftersom der ikke længere er patent på klorhexidin, så vil en eventuel fortjeneste for lægemiddelindustrien være for lav. Der findes dog, ifølge professor Løkken, nogle enkelte japanske studier, som viser bemærkelsesværdig gode resultater ved en god mundhygiejne hos ældre.

I et studie blev plejehjemsbeboere delt i to grupper. Den ene gruppe fik børstet tænder og renset mund meget grundig, den anden gruppe blev ikke tilbudt nogen form for ekstra mundpleje.
Risikoen for at dø af lungebetændelse blev halveret hos den gruppe ,som havde en god mundhygiejne

I et andet studie blev 190 hjemmeboende ældre delt i 2 sammenlignelige grupper. Den ene gruppe fik hver uge rengjort deres tænder af en tandplejer.
I Vinter halvåret fik 10 af deltagerne influenza – kun en af dem var i mundhygiejnegruppen. I samme gruppe var der også færre tilfælde af forkølelse.