Ny viden giver håb til patienter med kroniske sår Artikel

Kroniske sår, som ikke heler, er et kæmpe problem, ikke mindst for diabetes patienter. Men ny forskning både i Danmark og i udlandet giver nyt håb. I Danmark eksperimenter man med plastre af patientens eget blod.

Aspirin hæmmer sårheling

Aspirin, som indeholder acetylsalicylsyre er kendt som smertestillende middel, og det mest benyttede i verdenen. Men pillen fremmer også blødninger og kan f.eks. give mavesår. Nu viser forskning at Aspirin hæmmer sårheling, fordi den påvirker de vigtigste hudceller keratinnocytter, og det giver håb om, at man kan udvikle lægemidler, som hjælper sår med at hele.

Japanske forskere opdaget at Aspirin forsinker sårheling ved at reducere produktionen af et molekylet 12-HHT og dermed dets receptor BLT2.

Læs også:
Sådan behandler du sår

Syntetisk molekyle satte skub i sårheling

De japanske forskere kunne derefter ved hjælp at et syntetisk BLT2 få sår til at hele hurtigere, når de testede det på mus med diabetes

- Vores forskning viser helt nye sider af effekten af Aspirin og peger på at patienter med kroniske sår, skal bruge Aspirin med forsigtighed, siger den ledende forfatter af undersøgelsen Takehiko Yokomizo .

Han peger på, at undersøgelsen giver håb om, at det kan blive muligt at udvikle medicin, som fremmer helingen af kroniske sår hos mennesker

Levende plastre hjælper med at hele sår

I Danmark arbejder man også med, hvordan man kan hjælpe på sårheling. På Videnscenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital arbejder man med levende plaster, udviklet af patienternes eget blod.

Det levende plaster fremstilles ved at centrifugere en lille portion blod fra patienten, så blodets forskellige bestanddele bliver skilt ad. I den proces samler blodplader og hvide blodlegemer sig til en lille, fast plade, der kan benyttes som et plaster og lægges på det problematiske sår.

- Man kan sige, at det er en slags "levende plaster”, der indeholder en god koncentration af hvide blodlegemer og vækstfremmere. Vækstfremmere får såret til at hele, mens de hvide blodlegemer bekæmper infektioner, så det er netop, hvad de problematiske sår har behov for, fortæller leder af videncentret, Bo Jørgensen

Læs også: Diabetiske fodsår

Asprin forskningen er offentliggjort i The Journal of Experimental Medicine