Om karsprængninger Artikel

Oplever du røde mønstre på kvinder og næse? Eller har du pludseligt fået lilla forgreninger på lår og underben? Karsprængninger er en lidelse der rammer 50% af alle voksne. Vinterbleg hud gør blodsprængte kinder ekstra synlige.

Sundhedsguiden.dk har indhentet vejledning hos Speciallæge Jesper Nygart om problemet.

Hvad er karsprængninger?

Karsprængninger er en tilstand, hvor små kar sprænges som følge af skader i karvæggen. Tilstanden er ikke farlig, og kun i sjældne tilfælde fysisk mærkbare. For mange er karsprængninger dog til stor gene, som et kosmetisk problem.

Karsprængninger kan diagnosticeres med det blotte øje som røde, blå eller lilla mønstre. De kan være udformede som edderkoppespind, træer eller som filtrede mønstre og kan variere meget i størrelsen.

De sprængte kar forekommer oftest på lår og underben, eller i ansigtet på især kinder og næse. Hos mænd ses karsprængninger ofte på næsen, hvor de kan forvekslet med en portvinstud, selvom tilstanden intet har med alkohol at gøre. Mange kvinder oplever større blålige karsprængninger på især lår og underben.

Hvorfor får jeg karsprængninger?

Karsprængninger er tynde kar i overfladehuden, som er blevet udsat for så højt tryk, at karvæggen brister. Der kan være flere årsagerne til karsprængninger, hvilket har betydning for om det dannes på ben eller i ansigtet.

Med alderen vil karrene blive stive og skrøbelige. Karsprængninger er derfor en uundgåelig aldersbetinget tilstand. Kvinder har særlig stor risiko for at udvikle blodsprængninger som følge af graviditet. Under graviditeten bliver hormonet progesteron udskilt, hvilket øger karvæggens eftergivelighed. Dertil kommer at blodmængden fordobles så trykbelastningen i karrene øges. En tredje betydelig risikofaktor er sol, vind og kulde der skader huden og giver karsprængte kinder og næse.

Læs også:
Blødninger, blå mærker og blodets størkning (hæmoragi og koagulation)

Årsager til karsprængninger:

1. Alder

2. Genetisk disposition

3. Graviditet og hormonelle forandringer

4. Overvægt

5. Solskadet hud

6. Vintervejr hvor huden skiftevis udsættes for kulde og varme

7. Visse hudsygdomme, f.eks. Rosacea, skeleksem

8. Livsstilsygdomme som forhøjet blodtryk, sukkersyge og bindevævssygdomme.

9. Medicin, blandt andet binyrebarkhormon.

10. Traumer og ar.

Kan karsprængninger forebygges?

Det er kun karsprængninger i ansigtet der kan forebygges, og her er et godt råd altid at bruge solcreme, for at forhindre solskadet hud og generelt sørge for at opretholde en god hudpleje.

Kan karsprængninger behandles?

Ansigt: Kar på kinder og næse kan behandles med laser som er en slags højenergilys. Lyset opfanges i blodkaret og omdannes til varme, hvorved karvæggen ødelægges og forsvinder.

Ben: Større blodsprængninger på underben og lår kan behandles med en teknik kaldet Micro-sklerosering. En væske sprøjtes ind på den indvendige side af karret, og karvæggen vokser sammen så blodtilførslen lukkes.

Effekten kan ses straks efter behandling, men du skal regne med 1-4 behandlinger med 1 måneds interval, for at opleve et vedvarende resultat.