Prostata (Blærehalskirtlen) Artikel

Prostata hedder på dansk blærehalskirtlen og har form og størrelse som en lille kastanje. Urinrøret løber igennem prostata, der sidder lige under urinblæren.


Definition


Prostata er en rund lille fast kirtel, som er placeret lige under blæren og omgiver den øverste del af urinrøret. Den ligger lige foran rektum, hvorfor man kan mærke den med en behandsket finger gennem endetarmen. Dette bruges i diagnostisk øjemed, når lægen skal mærke størrelse og form af prostata.

Prostata består af flere små kirtler, hvor der produceres et sekret, som udskilles i urinrøret under ejakulation (sædafgang). Under ejakulation trækker prostata sig sammen og udskiller sekretet, som blander sig med sæden i urinrøret. Dette sekret gør det nemmere for sædcellerne at bevæge sig i vagina og livmoder. Derudover stimulerer sekretet sædcellernes bevægelighed, hvormed sandsynligheden for en befrugtning fremmes.

De almindeligste former for sygdomme i prostata er infektioner i prostata ( prostatitis ), prostataforstørrelse og cancer i prostata.
De hyppigste symptomer ved sygdomme i prostata er vandladnings-problemer, da en hævet prostata vil afklemme urinrøret.