Sådan holder du lungerne sunde Artikel

Lad være med at ryge og pas på, hvis du har et arbejde, hvor du risikerer at indånde farlige partikler. Sundhedsguiden har spurgt en rådgiver hos Danmarks Lungeforening, hvordan man bedst passer på sine lunger og vedligeholder en god lungefunktion.

Lungefunktionen er medfødt

Man kan selv gøre meget for at passe på sine lunger, men hvis først skaden er sket, er det svært at rette op på den igen, selvom man lægger sin livsstil om. Som udgangspunkt er lungefunktionen medfødt. Det vil sige, at den ikke bliver bedre end den var, da man blev født. Motion har dog en gavnlig virkning, selvom den ikke påvirker lungerne direkte.

- Fordelen ved at motionere i forhold til lungefunktionen er, at man øger iltoptagelsen i musklerne, og dermed skal lungerne ikke arbejde så meget med for at cirkulere ilten. På den måde aflaster en god kondition ’slidte’ lunger. Og så styrker fysisk aktivitet immunforsvaret generelt, siger Nicolai Kirkegaard, der er uddannet sygeplejerske med speciale i KOL og arbejder som projektleder hos Danmarks Lungeforeningen.

Læs også: Motion styrker immunforsvaret

Røg og møg

Eftersom det er svært for ikke at sige umuligt at reparere skadede lunger, er forbyggelse den mest effektive vej, hvis man vil vedligeholde sin gode lungefunktion. Det handler primært om, at undgå belastende stoffer og forurening.

-Det bedste råd i den sammenhæng er at undgå tobaksrygning under enhver form. Også passiv rygning. Dernæst er det meget vigtig at passe på sig selv og bruge støvværn, hvis man har et arbejde, hvor man risikerer at indånde forurenende partikler. Populært sagt råder vi folk til at undgå ’røg og møg’, siger Nicolai Kirkegaard.

Læs også: Motion på recept - lungesygdomme

Man skal især passe på, hvis man både er ryger og arbejder med luft- forurenende materialer. Forskere har fundet ud af, at der opstår en såkaldt cocktail-effekt, når man er udsat for forurening på flere fronter. Cocktail-effekten mangedobler de skadelige virkninger.

Træk vejret rigtigt

Uanset om man har problemer med sine lunger eller ej, er der fordele at hente ved at lære at trække vejret ordentligt.

-Der er mange mennesker, som trækker vejret overfladisk, og på den måde ikke udnytter lungernes kapacitet. Det er meget vigtigt, hvis man har nedsat lungefunktion at få styr på vejrtrækningen, men det er gavnligt for alle at lave nogle åndedrætsøvelser, siger Nicolai Kirkegaard.

Læs også: Træk vejret rigtigt