Sådan overlever du overgangen til sommertid Artikel

Selvom det kun er en times søvn vi mister og vi kan sove længe søndag, så lider mange under, at vi flytter tiden og dermed påvirker det indre ur. Få her 5 tips til hvordan du overlever overgangen til sommertid

Flyt dit indre ur nu

Selvom det kuner en time det drejer sig om får mange af os i forvejen ikke de 7-9 timers søvn vi burde. Søvnmangel er sat i forbindelse med overvægt og depression. Søvn specialist Dr. Sunita Kumar, Loyola University anbefaler, at man I dagende op til sommertiden skubber sin sengetid , så man hver dag går i seng ca 15. min tidligere indtil man har skubbet sin søvnrytme en time tilbage.

Få masser af sollys

Spis morgenmad i solstråler eller ved et vindue på søndag. Kraftigt lys om morgenen hjælper kroppen med at stille sit indre ur og øger produktionen af cortisol-hormonet (vågenhormonet). Lysets styrke måles i Lux og dagslys er det bedste. En Lysterapilampe med et højt luxtal f.eks 10.000 er også en rigtig god hjælp, hvis det er mørkt og gråt udenfor.

Læs også:
Sådan bruger du lysterapi

Gå i seng, når du er træt

Eller rettere sagt, hvis du går i seng, og ikke kan sove, så stå op igen. Hold lyset dæmpet og brug tiden på at læse en kedelig bog eller lignende. Når du kan mærke trætheden i kroppen, gå så i seng igen.

Læs også:
Sådan forebygger du søvnløshed

Motioner – men ikke lige før du skal sove

Motion er et godt hjælpemiddel til at opnå en naturlig træthed i kroppen og er med til at give dig en god søvn. Motioner hver dag op til vi går over til sommertid, men gør det om dagen eller eftermiddagen. Du bør ikke motionere de sidste 3 timer inden du skal i seng.

Hold igen med aftenkaffen

Koffein er ikke godt når man gerne vil sove. Hvor meget koffein man kan klare, er meget individuelt, men som tommelfingeregel bør du ikke drikke koffeinholdige drikke som te, kaffe, cola mm 1,5- 2 timer før du skal sove.