Type 2 diabetes er farligere for slanke mennesker Artikel

Type 2 diabetes er gået fra at være noget man forbinder med ældre mennesker, til at blive forbundet med overvægt. Men også slanke mennesker får type 2 diabetes. Tit bliver sygdommen overset af både læger og patienter. Undersøgelser viser, at slanke mennesker med type 2 diabetes har større sandsynlighed for at dø af diabetes end overvægtige.

Der er flere grunde til type 2 diabetes end overvægt

Overvægt er ikke den eneste grund til at man udvikler type 2 diabetes og det kan have stor betydning for slanke mennesker, som ikke tror de kan få sukkersyge, når de ikke vejer for meget

Problemer med for høje fedtværdier i blodet

Selvom man ikke vejer for meget, kan man godt have let forhøjet blodsukker , hvis det er kombineret med metaboliske problemer, som forhøjet fedtværdier i blodet ( triglycerider), for højt blodtryk pga åreforkalkning og et alt for lavt indhold af det sunde kolesterol HDL, så er der noget der tyder på at man er insulinresistens.

Det ligger i din DNA

En undersøgelse offentlig gjort i PlosOne viser at generne langt oftere spiller ind, når normalvægtige får type 2 diabetes end når overvægtige får type 2 diabetes. Forskerne fandt også en gen variation, som trigger diabetes hos slanke mennesker frem for overvægtige

Læs også: Ved du, om du har diabetes?

Du træner ikke

Muskelmasse hjælper til med at regulerer blodsukker niveauet . Selvom din BMI viser at du er slank, kan du godt have meget fedt på kroppen og alt for lidt muskelmasse – også kaldet tyndfed. Hvis du taber muskelmasse kan det markent forværre insulinreistens og øge risikoen for diabetes.

Du er midaldrende

Med alderen får vi mindre muskelmasse og der skal trænes hårdere for at bevare den muskelmasse man har. Hvis du er normalvægtig og ikke træner, så arbejder alderen imod dig og øger din risiko for diabetes.

Du har en autoimmunsygdom – LADA

Cirka 30 procent af alle diabetikere lider af den autoimmune sygdom LADA (Latent Autoimmune Diabetes og Adulthood). LADA er også kendt som diabetes 1½. Hvis du har sygdomme LADA, så nedbryder kroppen sine egne insulinproducerende celler. Selvom du lever sundt og er slank kan du ikke kontrollere sit blodsukker godt nok.

Sådan kan du forebygge diabetes, også selvom du har en normal vægt

Dyrk motion
Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutter om dagen for voksne. En undersøgelse på Rigshospitalet viser at intervalgang kan forbedre blodsukker niveauet markant hos diabetes patienter. I forsøget gik forsøgspersonerne i en time, to gange om ugen. Forsøgspersonerne gik i skiftevis i normalt tempo i 3 minutter og hurtigt tempo 3 minutter.

Læs også: Sådan skal du gå for at få blodsukkeret ned

Du kan også med fordel dyrke styrketræning, da det styrker og opbygger musklerne.

Tab dig rundt om maven

Selvom vægten og BMI beregneren siger din vægt er normal, så bør du tage målebåndet frem og sikre, at du ikke er for tyk omkring maven. Mænd bør være under 94 cm og kvinder under 80 cm rundt om maven, for ikke at have en øget risiko for type 2 diabestes.

Spis sundt, varieret og regelmæssigt

Følg de officielle kostanbefalinger og spis, groft, grønt og magert. Spis regelmæssigt, så du holder dit blodsukker stabilt

Læs også: Derfor er gamle grøntsagssorter bedre for dit helbred

Når man ikke vejer for meget, betyder det måske ikke så meget på vægten, at man tager et enkelt stykke kage. Men er du disponeret for diabetes eller har du type 2 diabetes så så får du med det samme problemer med blodsukkeret.
Læs abstrakt af Stratifying Type 2 Diabetes Cases by BMI Identifies Genetic Risk Variants in LAMA1 and Enrichment for Risk Variants in Lean Compared to Obese Cases her