Fastehårtab: definition, årsager og behandlingsmuligheder nyhed

Lægemidlet anmeldet af Dr. Zac Hyde M.D.

Stigende tendenser i fedme har ført til udviklingen af ​​nyere vægttabsteknikker. Da de er forbundet med adskillige uønskede komplikationer, foretrækkes invasive vægttabsteknikker ikke så ofte.

Dette har ført til udviklingen af ​​ikke-invasive, tidseffektive og diætvenlige vægttabsteknikker. Intermitterende faste er en af ​​de mere populære teknikker til at genoprette menneskets fysiologi og effektivt gøre vægttabet lettere.

Folk bruger det ofte som alternativ til en diæt som keto-diæt og en lavkulhydratdiæt.Undersøgelser afslører dog, at intermitterende faste kan være forbundet med hårtab. De følgende afsnit belyser, om faste kan forårsage hårtab

Hvad er intermitterende faste?

Intermitterende faste, også kaldet tidsbegrænset fødeindtagelse, er en spisevane karakteriseret ved nul til 25% af kalorieindtaget i regelmæssige fasteperioder. Intermitterende faste varer i omkring 16 timer for personer, der praktiserer en daglig faste.

Andre former for intermitterende faste omfatter minimum kalorieindtag i 24 timer på hver anden dag samt to dages faste hver uge. I en ikke-fastende periode kan en person indtage en normal kost, dog må indtaget ikke overstige mere end 125% af den normale grænse.

Undersøgelser registrerede en reduktion i taljeomkredsen og kropsmasseindekset (BMI) hos personer, der praktiserer intermitterende faste for vægttab.

Hvordan fungerer intermitterende faste?

Intermitterende faste er rettet mod følgende fysiologiske parametre i kroppen. Disse parametre bestemmer den overordnede sundhed og funktion af de fleste af kroppens systemer.

Døgnrytme

Intermitterende faste gør det lettere for kroppen at udføre metaboliske funktioner på optimale tidspunkter. Dette forbedrer søvnmønsteret, hormonudskillelsen og andre homøostatiske funktioner.

Mikrobiomet i mave-tarmkanalen

Intermitterende faste minimerer dysregulering og fluktuationer i det gastrointestinale mikrobiom. Disse bakterier høster relativt mindre energi fra kosten, regulerer kalorieindtaget og forbedrer fedme-associeret inflammation.

Livsstilsadfærd

Intermitterende faste hjælper med at regulere optimalt energiindtag, energiforbrug og søvn. Dette forbedrer motorisk koordination, fysisk aktivitet og reducerer risikoen for systemiske lidelser.

Intermitterende faste og hårfysiologi

Fastehårtab kvinder

En intermitterende diæt kan, især hvis den ikke følges korrekt, resultere i hårtab. Diæt anses ofte for at være synonymt med sult, hvorved den menneskelige krop løber tør for essentielle næringsstoffer, når kalorieunderskuddet under faste ikke er opfyldt i ikke-fastende perioder.

Faste er også forbundet med midlertidig stress og hormonforstyrrelser, da kroppen tilpasser sig forandringen. Selvom intermitterende faste viser sig at være gavnligt for vægttab, er det også direkte eller indirekte forbundet med øget hårtab.

Næringsstofmangel og hårtab

Intermitterende faste fremkalder en tilstand af kalorieunderskud hos personen. Under en ikke-fastende tilstand er personen forpligtet til at overvinde dette kalorieunderskud ved at indtage en passende mængde næringsrige fødevarer. Kosten skal være sund og velafbalanceret for bedre helbredsresultater og hurtigere vægttab.

Størstedelen af de ​​individer, der vælger intermitterende faste, overser deres kostbehov og kommer ind i en tilstand af alvorlig næringsstofmangel. Dette påvirker ikke kun kroppens overordnede stofskifte, men forstyrrer også hårvæksten.

Protein-, vitamin- og mineralmangel giver anledning til forskellige former for hårtab, herunder telogen effluvium, diffus alopeci, androgen alopeci, alopecia areata, mandlig og kvindelig pletskaldethed. Følgende er de vigtige mikro- og makronæringsstoffer sammen med deres regulerende roller i hårvæksten.

Jern

Hår follikulære celler deler sig og formerer sig med større hastighed end andre menneskelige kropsceller. Ribonukleotidreduktase er et vigtigt hastighedsbegrænsende enzym for DNA-syntese, der forekommer i de hurtigt delende follikelceller.

Jern fungerer som en co-faktor for dette enzym, og er derfor afgørende for at regulere hårvæksten. Mennesker, der mangler jern, lider af nedsat hårvækst og hårtab i en accelereret hastighed. Vegetarer og andre individer, der indtager mindre kød, har en øget risiko for at udvikle jernmangel.

Zink

Dette mineral spiller en væsentlig regulerende rolle i proteinsyntese og celleproliferationsmekanismer. Med hensyn til hår er zink en nøglekomponent i en signaleringsproces, der er ansvarlig for follikulær morfogenese. Mennesker med zinkmangel oplever hårtab, skrøbeligt hår og telogen effluvium.

Fytater i bælgfrugter og korn binder sig til zink og reducerer deres biotilgængelighed. Derfor er folk, der undgår kød og indtager for store mængder fuldkorn og bælgfrugter, mere tilbøjelige til at udvikle zinkmangel.

Niacin

Niacin- eller vitamin B3-mangel giver også øget hårtab og skaldede pletter på hovedbunden.

Flerumættede fedtsyrer (PUFA'er)

Essentielle PUFA'er såsom omega-3- og omega-6-syrer undertrykker aktiviteten af ​​5-alfa-reduktase og reducerer således produktionen af ​​dihydrotestosteron (DHT), der ellers er skadeligt for hårvækst.

Disse syrer fremmer også spredningen af ​​hårfollikelceller. Folk, der indtager en kost, der mangler essentielle fedtsyrer, kan lide af nedsat hårvækst og større hårtab.

Proteiner

Protein er en integreret strukturel komponent i næsten alle dele af kroppen, inklusive hår. Forkert faste kan føre til reducerede aminosyrer og proteiner i blod og kropsvæv. Reducerede byggesten eller proteiner er skadelige for hårets sundhed og medfører betydeligt hårtab.

Stress, faste og hårtab

Psykologisk og metabolisk stress er almindeligt observeret hos personer, der praktiserer intermitterende faste. Telogen effluvium er karakteriseret ved metaboliske ændringer og hormonelle ændringer, der giver anledning til overdrevet hårtab.

Disse faktorer inducerer de fleste hårceller til at gå ind i hvile- eller telogenfasen fra den voksende eller anagene fase. Hårvæksten stopper, og håret falder til sidst af hovedbunden.

Faste, reduceret forbrug af proteiner og reducerede niveauer af østrogen og skjoldbruskkirtelhormoner i blodet er tæt forbundet med tyndere hår. Psykisk stress kan yderligere forværre hårtab.

Hvordan forebygger man hårtab forårsaget af faste?

Hårtab fra faste er midlertidigt hårtab. Hårvækstcyklussen vil atter tage til, og der er ikke behov for nogen behandling mod hårtab.

Men hvis du ønsker at beholde din hårtæthed, har vi dig dækket ind med vores Scandinavian Biolabs Hair Growth Routine.

Lavet med veganske og naturligt afledte ingredienser, garanterer vi hårvækst eller pengene tilbage. Enkel, problemfri hårvækst. Klik på den seje fyr for at læse mere!

Konklusion

Fastende hårtab er en almindelig sundhedslidelse hos personer, der faster for at tabe overskydende vægt. Bortset fra dens primære anvendelse af modulerende vægt, er intermitterende faste også gavnlig til at beskytte mod kroniske systemiske sygdomme.

Intermitterende faste forbedrer hormonkoncentrationen i blodet og optimerer udskillelsen af ​​hormoner. Dette fremmer normale metaboliske reaktioner og minimerer kemiske udsving i blodet. Intermitterende faste modulerer også søvn og motorisk koordination hos personen.

Dog kan hårtab, hårfald og endda skaldethed også ses hos personer, der ikke indtager nok kalorier eller lider af psykisk og/eller metabolisk stress. Næringsstoftilskud og en sund kost er nøglen til sund hårvækst, på trods af at de er forbundet med genetiske determinanter.

Læs mere:

Referencer

Dette indhold er sponsoreret