Hudpleje hos børn Artikel

En sund babyhud føles blød og fin. Et spædbarns hud er følsom og sart. Hovedreglen er at gøre mindst muligt ved den. Spædbarnets hud er tyndere end den voksnes, og indeholder ikke den samme bakterieflora til at beskytte mod fremmede mikroorganismer. Derfor er det vigtigt at holde huden ren og tilpas.

Fosterfedt ved fødslen

Huden er et af kroppens største organer. Den beskytter kroppen mod ydre påvirkninger, som mekaniske og kemiske påvirkninger, sollys, bakterier m.m. Den regulerer kroppen mod væsketab og den varmeregulerer. Huden har funktion som sanseorgan (tryk - berøring - smerte - varme - kulde.) Ved fødslen er huden dækket af et hvidt fedtlag, fosterfedt, der har beskyttet huden inde i fostervandet. Udenfor livmoderen er luften tør, og i de første dage efter fødslen tørrer fedtet ind. I løbet af den næste uges tid kan de øverste hudceller skalde af, som en naturlig ting. Inden under dannes den nye hud.

Denne hud indeholder særligt mange talgkirtler, der generelt har til formål at producere fedtstof, så huden holder sig fugtig og smidig. Smøres denne hud med diverse cremer, ødelægges den naturlige balance. Spædbarnet har altså en særlig evne til at holde huden fugtig og smidig, uden behov for tilførsel af fedtstof.

Hold babys hud ren og tør

Spædbarnets hud er tyndere end den voksnes, og indeholder ikke den samme bakterieflora til at beskytte mod fremmede mikroorganismer. Derfor er det vigtigt at holde huden ren og tilpas.

Dette gøres ved at vaske den lille med lunkent vand evt. med et par dråber olie i. Der anbefales olie i badevandet, da vand kan virke udtørrende. Man kan bruge hvilken som helst olie, endda ganske almindelig madolie. Det er en god ide at skifte mellem forskellige slags olier, for at undgå irritation af en bestemt slags. Man kan komme babyen i bad en eller to gange om ugen.

Tør altid babyens hudfolder

Man skal være særlig opmærksom på hudfolder. Det vil sige der, hvor hud ligger mod hud. Her er der en ekstra varmeudvikling og der bliver fugtigt. Dette kan medføre ildelugtende hudløshed. Det kan være steder som bag ørerne, under »hagerne«, under armen, og i lysken. Man skal mærke efter om huden er tør. I så fald kræves ingen speciel pleje. Bliver huden imidlertid rød, anbefales at smøre med et tyndt lag zinksalve. Bliver den hudløs, anbefales at bruge inotyol salve. Det er en tjæresalve, der hurtigt får huden til at hele igen. Pudder eller talkum, kan i de fugtige hudfolder lægge sig i kager der kan koge huden endnu mere op, istedet for at hele.

Sådan behandler du en rød numse

Rød hale behandles på samme måde. De hyppige afføringer babyen har i starten, gør ofte huden fugtig. Engangsbleerne gør dog, at der er færrer røde haler, da bleerne suger effektivt. Er halen rød eller hudløs, bruges zink eller inotyolsalve, ellers ingenting. Kun vaskes halen ved bleskift og tørres godt. At ligge uden ble ved hvert bleskift og lade luften tørre huden yderligere, er også godt.

Er der gået hul på huden og inotyolsalven ikke vil sidde fast, kan de »gode gammeldags« kogtvandsklude bruges. Man hælder kogt vand over nogle små strimler gammelt tyndt lagen. Så vrides et lille stykke stof godt op, og ligges direkte på det hudløse område. Stoffet suger fugten, og huden får ro til at hele op igen i løbet af et døgns tid. Man skifter kludene ved hvert, i disse tilfælde hyppige, bleskift. Når der er kommet ny hud, beskyttes denne med et tyndt lag inotyolslave.

I nogen tilfælde kan der på grund af den varme fugt i bleregionen udvikles svamp i huden. Huden er let hævet med små røde prikker, og let skællende. Det er da nødvendigt at behandle med et svampemiddel, brentan, som købes på apoteket, og er specielt velegnet til spædbørn.

Et spædbarns hud kræver altså ikke ret meget, hvis blot den holdes ren og tør. Sæbe og shampoo er først nødvendigt når spædbarnet lugter grimt. Spædbarnets hud er altså bedst til at pleje sig selv.