Din krop lider under decembers alkoholfest Artikel

I december stiger alkoholsalget markant, og der er fest og glade dage, når danskerne samles til julefrokoster og glöggvisit. Derimod synes din krop ikke, at december og den megen alkohol er så sjov. I sidste ende øger alkohol risikoen for kræft.

I december stiger alkoholsalget markant, og der er fest og glade dage, når danskerne samles til julefrokoster og glöggvisit. Derimod synes din krop ikke, at december og den megen alkohol er så sjov. I sidste ende øger alkohol risikoen for kræft.

Sundheden står for skud i december

Det er en sand bombe, som danskerne udsætter deres sundhed for i julemåneden. Den farlige ingrediens hedder alkohol, og i december 2011 lå salget af øl, vin og spiritus i dagligvareforretninger, kiosker og på tankstationer 23 procent højere end i årets første måned. Det viser tal fra analysebureauet Nielsen.

Dermed lægger danskerne et voldsomt pres på deres egen krop og sundhed i julemåneden – også ud over de obligatoriske tømmermænd.

- Alkohol både i form af øl, vin og spiritus er et giftstof, der er kategoriseret som et kræftfremkaldende og fosterskadeligt stof. Det er relateret til 60 forskellige sygdomme, siger Kit Broholm, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Læs også:
De 7 alkoholråd

Alkohol og kræft

IARCH – International Agency for Cancer Research – har har også klassificeret alkohol som et kræftfremkaldende stof, og der er ikke en nedre grænse for, hvor lidt alkohol man skal drikke for at undgå kræft. I forhold til brystkræft har forskere fundet en sammenhæng mellem brystkræft og et forbrug på et til to glas om dagen.

Alkohol giver typisk kræft i de organer, som er i direkte kontakt med alkoholen – fra det kommer ind til det kommer ud igen. Det vil sige struben, mundhulen, svælget, spiserøret, brystet, leveren og tarmen.

Derudover er søvnforstyrrelser, depression, forhøjet blodtryk, nedsat potens og blodprop i hjernen bare nogle af de mange sygdomme, som alkohol kan være årsag til.

Læs også:
Alkohol giver kræft - så lidt alkohol bør du drikke

Positiv effekt forsvinder

Det har tidligere været fremme, at et dagligt alkoholindtag hjælper mod åreforkalkning, men det er ikke en gyldig grund til at lade alkoholen flyde i ét væk under julefrokosterne. Den positive effekt kan kun opnås af et halvt til helt glas vin om dagen hos midaldrende og ældre.

- Den effekt har været meget positivt omtalt i medierne. At alkohol på mange andre måder er skadeligt er kommet til at stå i skyggen af den effekt. Hvis man bare én gang om måneden drikker fem genstande ved samme lejlighed, så er den positive effekt vendt til en negativ effekt. Derudover skal man stadig være opmærksom på kræftrisikoen, siger Kit Broholm, og understreger dermed, at man ikke skal drikke alkohol for sin sundheds skyld.

Sundhedsstyrelsen har ikke tal for, hvor mange alkoholforgiftninger eller alkoholrelaterede ulykker der finder sted i december.

Læs også:
Alkoholafhængighed - symptomer og behandling