Proteintilskud – er det nødvendigt? Artikel

Debatten om hvorvidt proteintilskud er nødvendigt eller ej har længe været i gang. Informationerne er mange og modstridende, særligt fra diverse styrketræning- og motionshjemmesider.

Protein er kroppens byggesten og er essentielle for musklernes opbygning og vedligholdelse. Kroppen har ikke et lager for protein, og nedbryder og opbygger derfor hele tiden protein.

Læs også: Protein

Når man styrketræner øges hastigheden, hvorved proteinet opbygges i musklerne. Proteintilskud kan på den måde hjælpe til at øge muskelmassen yderligere.

Hvad er proteintilskud og er de nødvendige?

Proteintilskud kan enten indtages som pulver, drikke eller barer - og de findes i et utal af varianter. De fås både som hele proteiner eller som aminosyrer, som er det proteiner består af.

De fleste danskere får allerede dækket deres proteinbehov, og der kan derfor argumenteres for, at man igennem kosten sagtens kan dække det øgede proteinbehov man evt. måtte have, hvis man styrketræner med henblik på at opbygge muskler.

I stedet for proteintilskud kan man udskifte havregrynene om morgenen med f.eks. skyr eller æg, som begge har et højt proteinindhold, som også vil sikre en god mæthedsfornemmelse.

Argumentet for at benytte sig af proteintilskud skulle være, at det ofte er lettere at drikke sine proteiner end at spise dem.

Når vi spiser, tygger vi naturligvis maden, og allerede her at igangsætte nogle af mæthedshormonerne.

Denne fornemmelse af mæthed mærker vi ikke helt på samme måde, når vi drikker, det vi skal indtage. Når man træner seriøst f.eks. ved bodybuilding kan det altså godt være en fordel at benytte sig af proteintilskud, fordi proteinbehovet er så højt.

Hvornår kan vi opbygge muskler?

Først når der er energioverskud, kan vi opbygge muskler. Hvis vi er i energiunderskud, bliver proteinet vi indtager brugt til energi i stedet for.

Derudover skal man være opmærksom på, at man i takt med at man opbygger muskelmasse også tager på i vægt, og derfor både får et større protein- og energibehov.

Hvor meget protein skal man indtage for at opbygge muskler?

Hvis man styrketræner seriøst, og vil være sikker på at opnå resultater, kan man med fordel indtage 1,5-2,5g protein pr. kg. kropsvægt.

Eksempelvis ville en mand på 75kg skulle indtage 113-188g protein om dagen for at optimere resultaterne af sin muskelopbygning.

For folk, som ikke træner med henblik på at opbygge muskelmasse, og blot skal have dækket deres proteinbehov ligger det anbefalde proteinindtag på 0,8-1,5 g protein pr. kg. kropsvægt.

Hvornår skal proteinet indtages for at få optimal effekt?

Det er vigtigt at indtage protein lige før træning og lige efter. Man kan også have god effekt af at indtage det under træning.

Hvis man indtager det inden træning, kan kroppen benytte sig af proteinet lige så snart styrketræningen og derved muskelopbygningsprocessen inde i kroppen begynder.

Det samme er tilfældet efter træning, fordi processen stadig foregår selvom man umiddelbart er færdig med at træne. Derudover har musklerne brug for protein, når man restituere efter træning.

Vær opmærksom

Hvis du er rask, er der ikke nogen grundt til at være bange for at øge dit proteinindtag eller indtage proteintilskud.

Vær dog opmærksom på at proteintilskud ikke indeholder fedt, kulhydrat, vitaminer og mineraler og derfor ikke kan erstatte en sund og varieret kost.

Hvis man derimod lider af diabetes eller er i risiko for at udvikle nyre- eller leversygdomme, bør man ikke øge sit proteinindtag.

Dette skyldes at nyrerne og leveren i forvejen kan være belastet, og vil bliver yderligere belastet af et øget indtag.

Af samme årsag anbefales det ikke at indtage proteintilskud eller øge proteinindtaget, hvis man lider af nyresvigt eller urinsyregigt.

Artiklen er oprindeligt skrevet af ernærings- og sundhedsskribent Line Hesselvig d. 27.1.2005.