Sundhed - at vælge det gode liv Artikel

Sundhed spiller en stor rolle i de fleste danskeres liv, eller bør i hvert gøre det. Stadig flere børn, unge, voksne og ældre døjer med overvægt og egentlig fedme, samtidig med at langt flere end tidligere rammes af livsstilssygdomme som type 2 diabetes, knogleskørhed og dårligt hjerte.

Et godt liv, er et liv med et godt helbred, glæde og samværSundhed spiller en stor rolle i de fleste danskeres liv, eller bør i hvert gøre det. Stadig flere børn, unge, voksne og ældre døjer med overvægt og egentlig fedme, samtidig med at langt flere end tidligere rammes af livsstilssygdomme som type 2 diabetes, knogleskørhed og dårligt hjerte.

Hvad skal man vælge?

At leve sundt afskrækker imidlertid mange, fordi et sundt liv desværre ofte sidestilles med et kedeligt liv. Motions- og kostmæssige formaninger fra slanke- eller sundhedseksperter, forskellige og forvirrende råd fra livsstilsblade, samt egne mislykkede slankekure, har gennem årene skabt grobund for en mislede hos mange danskere ved tanken om råkost og rigide træningsprogrammer.
Og ganske forståeligt. For det er hverken sjovt eller sundt at leve et liv, der primært er præget af forbud og forsagelse, samt skyldfølelse hver gang man indtager noget med en fedtprocent på over 30. Der er heller ikke megen livsglæde ved at tvinge sig selv til at gå på pulverkure eller konsekvent fravælge kulhydrat og kun spise store bøffer.

Så i stedet for at fokusere på de negative sider ved at leve sundt, kunne man vende bøtten om og i stedet fremhæve følgende:

Sig ja til det gode liv

Sundhed handler ikke primært om afsavn, men derimod om at sige ja til alt det gode i livet!
  • Sundhed kan fx være at give sig selv lov til at nyde søde og sunde alternativer som tørret frugt, nødder og mørk chokolade et par gange om ugen, i stedet for at tænke på alt det slik, som man ikke længere må få.
  • Eller at tilfredsstille kroppens behov for fedt ved at spise en salat af bl.a. avocado og ristede pinjekerner frem for at prøve at rense sin mad for fedt.
  • Og sundhed kan være at spise én eller to skiver kvalitets grovbrød med en god ost, i stedet for 4 skiver hvidt toastbrød med smelteost.

Sunde alternativer fremfor afsavn

Idéen er altså at finde nogle gode alternativer, der kan erstatte de usunde vaner, og således hverken nægte kroppen sukker eller fedt. Så bliver en sund levevis ikke en straf, men derimod en god ting, man gør for sig selv og sin familie.

Hvis man ønsker at ændre livsstil, fordi man både vejer nogle kilo for meget og får for lidt motion i hverdagen, er der desuden mange sjove og hyggelige muligheder for at skifte retning, uden at det behøver at involvere hæsblæsende løbeture, svedigt tøj og mælkesyre i musklerne.
  • Gå eller cykel, når du skal ud at handle i stedet for at tage bilen. Og tag børnene med, så får I både motion og mulighed for at opleve noget sjovt sammen på vejen.
  • Tag i svømmehallen noget oftere. Kroppen føles lettere i vand, og det er derfor nemmere at bevæge sig. Tag en ven eller veninde med og gå i sauna eller dampbad bagefter, hvis det er muligt. Så bliver motion mere en forkælelse end en straf.
  • Benyt dig mere af kulturelle tilbud. Tag jævnligt på museum, til udstillinger, i zoologisk have osv. i din fritid, så får du gode oplevelser, samtidig med at du får gået nogle ekstra km den dag. Og I har nogle spændende ting at snakke sammen om i familien.
  • Hvis du er ældre og i risikogruppen for enten at få knogleskørhed eller at blive overvægtig, så meld dig fx til senior gymnastik. Det betyder socialt samvær med andre, styrker din fysik og giver dig mulighed for at kunne være mere aktiv sammen med børnebørnene.

Tænk positivt!

At påbegynde en livsstil, hvor man fokuserer på de gode og positive ting, i stedet for at straffe sig selv med askese, vil næsten uundgåeligt blive til en selvforstærkende kraft: At få en sund kost med alle de næringsstoffer, som kroppen har brug for, at få gode oplevelser og motion samtidigt, at få nok søvn, nok sollys, etc., vil for det første give øget velvære. For det andet vil det give mere overskud og dermed energi til at fortsætte i den rigtige retning. Og for det tredje vil det give større selvtillid og mindre tilbøjelighed til at falde tilbage i de gamle, dårlige vaner.

Vægttab, sænkning af kolesteroltallet og et lavere blodtryk bliver således naturlige sidegevinster ved den nye livsstil, og ikke uopnåelige mål i sig selv. Tænk på midlet mere end på målet, så får du løbende små gevinster i stedet for at gå og vente på det endelige resultat.

Hvis du ønsker at tabe 8 kilo, kan det være ganske nedslående og demotiverende at fokusere på, at du stadig mangler 6,5 kilo 3 uger henne i en ny livsstil med sund kost og mere motion. Læg i stedet mærke til de små signaler din krop sender - mærk at du fx føler dig mindre oppustet, fordi du får en mere fiberrig kost. At du har en større ro i kroppen, fordi dit blodsukker ikke hele tiden kører op og ned. At du sover bedre om natten, fordi du får brugt din krop på en god måde. Og at du bliver mindre forpustet, når du tager trapperne.

Efterhånden vil du blive så vant til - og glad for - din nye livsstil, at det bliver naturligt at fortsætte. Måske vil du opdage, at du slet ikke kan undvære cykelturen om morgenen til arbejde, at du uden at tænke over det vælger en sund sandwich, når du er på café i stedet for burgeren med pommes frites, og at du glæder dig til at komme i svømmehallen lørdag eftermiddag i stedet for at ligge på sofaen og se fjernsyn med slikskålen indenfor rækkevidde.

Alt i alt handler det om at gøre gode ting for sig selv, og derigennem komme til at leve det gode liv. Så bliver det at leve sundt nemlig på dine egne præmisser og ikke en underlægning af andres formaninger.

Frihed betyder ansvar

I 1920'erne og 1930'ernes Danmark blev gymnastikken for alvor udbredt på landets højskoler og i gymnastikforeningerne, og blev dengang et middel for især landboungdommen til at få en større følelse af frihed over eget liv i en tid, hvor der stadig var meget forskel på høj og lav, og hvor arbejdsdagen var så lang og hård, at der knap nok var overskud til et liv ved siden af.

En gårdejer beskriver i sine erindringer følelsen af at få et bedre liv gennem gymnastikken på denne måde:

"Det kunde jo hænde, at Arbejdet om Dagen havde været særlig strengt, så det kneb at gå til Gymnastik om aftenen".

Videre skiver han:
"Gang efter Gang hændte saa det for os mærkværdige, at vi ganske glemte al Træthed, saa snart vi kom i Gymnastikdragten". *

Og han tilføjer:
"Da jeg var naaet 30 Aars Alderen, havde jeg fremdeles min Smidighed i Behold, var ikke begyndt at blive stiv og forslidt som dem, der havde siddet eller ligget derhjemme paa Bænken med Piben i Munden og hvilet sig, mens jeg var til Gymnastik". (Vilhelm Kristensen, Minder, 1943, s. 46f.)

I dag har vi al den frihed, vi kan ønske os. Men mange af os kan ikke finde ud af at håndtere den ordentligt, bl.a. fordi individualismens gennemslag i samfundet har medført, at vi ikke længere kun spiser til dagens hovedmåltider, men konstant fylder os med snacks, sodavand og slik. Vi spiser, når vi har lyst og alle vegne, og ikke fordi klokken er 18 og aftensmaden står på bordet.

Derfor kan en livsstilsændring, hvor vi vænner vores kroppe til at få de mange sunde og spændende madvarer, som vores samfund også byder på, og at vi samtidig stræber efter at blive mere fysisk aktive, være nutidens svar på, hvordan det bliver muligt at leve et sundere - og dermed bedre - liv.

De færreste af os har i dag et fysisk hårdt arbejde, og samtidig har vi et utal af hjælpemidler, der nok letter hverdagen, men også har en række negative konsekvenser for os.

Der tales om 8 deciderede folkesygdomme (cancer, diabetes 2, hjerte-karsygdomme, knogleskørhed, gigt, astma og allergi, psykiske lidelser og rygerlunger) som følge af forkert livsstil - bare herhjemme i Danmark. Og WHO spår, at i 2020 vil 70 af alle sygdomme globalt være forårsaget af livsstil. Derfor er der en god grund til at tage ansvar og vælge det gode liv!