Pas på dig selv kvinde – få et helbredstjek artikel

Hvornår har du sidst været til lægen for at få tjekket dit blodtryk, kolesteroltal, lungefunktion m.m. ? Selvom kvinder oftere går til lægen end mænd, så betyder det ikke nødvendigvis, at der bliver talt om diabetes, KOL, kolesteroltal og blodtryk. Helbredstjek hos lægen kan dog hjælpe med at opdage livsstilssygdomme.

Udiagnosticerede kvinder

I Danmark går der masser af kvinder rundt med udiagnosticerede livsstilssygdomme. Hvis vi kigger på nogle af de sygdomme og tilstande, som ofte er årsag til de livsstilssygdomme, og som rammer kvinder mindst ligeså hårdt som mænd, så ved vi at:
  • 150.000 danskere ved ikke , at de har diabetes – sukkersyge
  • 270.000 danskere ved ikke de har forhøjet blodtryk
  • De fleste 60 årige har forhøjet kolesteroltal
  • 215.000 danskere ved ikke de har KOL
Da både forhøjet blodtryk og for højt kolesteroltal kan være skyld i karsygdomme, som er den 2. hyppigste dødsårsag blandt kvinder, så kan det godt være værd at gå til lægen og få et helbredstjek.

Læs også: Her er de 5 hyppigste dødsårsager for kvinder

Helbredstjek – tal med din læge

Det er aldrig for sent at tage ansvar for sit helbred . Tal med din læge om hvad du bør undersøges for.Hvis du ryger, bør du for eksempel få undersøgt din lungefunktion allerede fra 35 års alderen og hvis dit blodtryk er højt bør du også blive tjekket for sukkersyge. Book en tid hos din læge alene med det formål at tale om dit helbred, så lægen har tid til at tale med dig og undersøge dig.

Ny forskning tyder på, at forhøjet blodtryk er farligere for kvinder end mænd, så få hellere målt dit blodtryk en gang for meget end for lidt.

Læs også: Helbredstjek – hvad undersøger lægen for
Kilder
Ferrario CM, et al. Hemodynamic and hormonal patterns of untreated essential hypertension in men and women, Ther Adv Cardiovasc Dis. 2013;7(6):293-305

Hjerteforeningen

Diabetes foreningen