Madforgiftning Artikel

Madforgiftning dækker over mange tilstande, og ordet er lidt misvisende, da det ikke er selve maden, man bliver forgiftet af, men de mikroorganismer eller toksiner maden indeholder. Symptomerne på madforgiftning er diaré og opkast.

Definition og årsager til madforgiftning

Ved ordet madforgiftning vil de fleste tænke på enten Salmonella infektioner eller den ubehagelige reaktion, man oplever kort efter at have indtaget mad indeholdende toksiner (giftstoffer) fra enten Stafylokok-bakterier eller fra bakterien Clostridium botulinum.

Læs også: Mave-tarm-Infektion (Gastroenteritis)

Madforgiftning dækker over mange tilstande, og ordet er lidt misvisende, da det ikke er selve maden, man bliver forgiftet af, men de mikroorganismer eller toksiner maden indeholder. Både vira, bakterier og parasitter kan smitte via fødevarer eller vand (eller fødevarer skyllet i kontamineret vand). De vigtigste af disse beskrives nærmere i artiklen Mave-tarm-infektion .

Denne artikel omhandler den "klassiske madforgiftning", der opstår efter indtagelse af såkaldte præformerede toksiner (giftstoffer som bakterierne danner, mens de vokser i fødevarerne) dannet af visse typer af stafylokokker . Stafylokokkernes toksiner er varmestabile og kan holde til relativt høje temperaturer. De kan desuden hverken ses, lugtes eller smages.

Botulisme eller pølseforgiftning skyldes bakterien Clostridium botulinum. Denne bakterie danner ligeledes præformerede toksiner og kan trives ved kølekabstemperatur. Indtag af toksinerne kan medføre lammelser. Disse er ikke permanente, men kan være livsfarlige, hvis de rammer vejrtræknings-muskulaturen. Forgiftning med toksiner fra disse bakterier er uhyre sjældne, og vil ikke blive omtalt yderligere i denne artikel.

Symptomer på madforgiftning

Symptomerne på klassisk madforgiftning optræder som nævnt efter indtagelse af de varmestabile toksiner, produceret af stafylokker:

  • Kvalme og opkastninger (ofte voldsomme)
  • Diaré

Symptomerne kommer hurtigt, dvs. 1-6 timer efter indtagelse af toksinerne, og varer sjældent længere end to døgn. Der ses sjældent feber i forbindelse indtagelse af stafylokok-toksiner.

Læs også: Virus og bakterier

Høj feber, langvarige symptomer, udtalt dehydrering og blod i afføringen kan være tegn på andre (og mere alvorlige) mave-tarm-infektioner .

Forholdsregler og diagnose ved madforgiftning

Der er mange ting, man selv kan gøre for at undgå madforgiftning og andre fødevare-overførte mave-tarm-infektioner:

  • God hygiejne i køkkenet (rengør knive og andet køkkenudstyr grundigt og brug ikke samme skærebrædder til kød og grøntsager).
  • Grundig håndvask (før kontakt med forskellige fødevarer og ALTID efter toiletbesøg).
  • Undgå madlavning når man er syg eller har inficerede sår på hænder og fingre.
  • Sørg for grundig opvarmning af især kød og æg.
  • Undgå indtag af rå æg og skaldyr samt ikke varmebehandlet mælk.
  • Sørg for hurtigt nedkøling af madvarer der skal gemmes, og undgå opbevaring ved stuetemperatur.
  • Undgå at opvarme madrester i flere omgange.
  • Sørg for at have en tilstrækkelig lav temperatur i dit køleskab (under fem grader).
  • Check altid udløbsdatoen på madvarer.

Som allerede nævnt kan de varmestabile toksiner fra stafylokokker hverken lugtes, ses eller smages, og det kan derfor være svært at beskytte sig 100%.

Læs også: Mavesår (Ulcussygdommen)

Det er oftest ikke nødvendigt at søge læge i forbindelse med madforgiftning, og hvis man gør, vil lægen ofte stille diagnosen alene på sygehistorien og symptomerne. I de fleste tilfælde vil lægen ikke give nogen behandling, dog gives antibiotika, hvis der mistænkes en infektion, der kræver behandling med dette.

Man skal dog altid søge læge hvis:

  • Symptomerne varer ved i længere tid.
  • Der samtidigt er høj feber
  • Der er blod i afføringen.
  • Der er tegn på alvorlig dehydrering (tørre slimhinder, mørkfarvet sparsom urin samt udtalt sløvhed).

Behandling af madforgiftning

Madforgiftning efter indtag af stafylokok-toksiner kræver oftest ingen behandling. Dog skal man huske at drikke rigeligt med væske samt indtage sukker og salte, da opkastninger og diaré let kan medføre dehydrering. Elektrolytter er således med til at opretholde væskebalancen. Både elektrolytter og salte fås som ernæringstilskud.

Forløb og komplikationer

Det karakteristiske forløb af madforgiftning med stafylokok-toksiner er hurtigt indsættende symptomer (indenfor 1-6 timer) i form af ofte voldsomme opkastninger og diaré. Symptomerne varer fra timer til få dage, og går oftest i sig selv uden behandling. Man skal dog være opmærksom på dehydrering.